Moskva je prošle sedmice smanjila protok gasa kroz gasovod Sjeverni tok 1 za 40 posto, navodeći tehničke razloge, koje Berlin odbacuje kao izgovor, što je dovelo do rasta tržišnih cijena, rekao je šef njemačke federalne mrežne agencije Klaus Müller.

Takvi "ogromni skokovi u cijenama" vjerovatno se neće u potpunosti prenijeti na potrošače, rekao je Müller, ali su se njemački građani morali pripremiti za dramatično povećanje troškova. "Moguće je udvostručenje ili utrostručenje cijena", rekao je on za javni servis ARD.

Kazao je da su rastući troškovi koji se sada pojavljuju na računima za energiju rezultat viših cijena na tržištu plina prošle jeseni.

Njemačko ministarstvo ekonomije objavilo je u četvrtak drugu od tri faze energetskog plana za vanredne situacije, upozoravajući na visok rizik od dugoročnih nestašica plina zbog toga što Rusija sistematski prekida isporuke gasa.

Takozvana “faza alarma” omogućava komunalnim preduzećima da prenesu visoke cijene gasa na potrošače i time pomognu u smanjenju potražnje.

Robert Habeck, ministar za ekonomska pitanja, rekao je da postoji određena zabrinutost da će doći do potpunog prekida isporuke ruskog gasa nakon 13. jula, kada Sjeverni tok 1 mora biti zatvoren na 10 dana radi godišnje inspekcije.

Na pitanje programa RTL Nachtjournal da li je zabrinut da Vladimir Putin možda neće ponovo otvoriti slavinu za gas nakon zakazanog prekida, Habeck je rekao: "Lagao bih ako bih rekao da to nije nešto o čemu brinem." 

Müller je rekao da bi Njemačka mogla izdržati nešto više od dva mjeseca bez isporuka ruskog gasa. "Kada bi skladišta u Njemačkoj bila matematički 100% popunjena... mogli bismo u potpunosti bez ruskog gasa... samo oko dva i po mjeseca i tada će spremnici biti prazni", rekao je u četvrtak za program Maybrit Illner.

Kako bi se pripremila za ograničenje snabdijevanja, Njemačka je morala uštedjeti plin i brzo diverzificirati svoje dobavljače, rekao je on. “Većina scenarija nije lijepa i znači ili premalo plina do kraja zime, ili čak – a to je vrlo nezgodna situacija – u jesen ili zimu.”

(Izvor: The Guardian)