U Nizozemskoj je ovih dana izbio skandal u vezi sa plaćanjem dječijeg dodatka koji je pogodio najmanje 26.000 tamošnjih porodica. Taj je skandal pokazao da Nizozemska baš i nije onakva zemlja kakvom je vide u ostaku svijeta.  Zemlja tolerancije, štednje, povjerenja u javne institucije.

Skandal je uzrokovao pad vlade desnog centra. Premijer Mark Rutte sjeo je na bicikl i odvezao se do kralja da mu podnese ostavku. Međutim, to nije pomoglo hiljadama roditelja koji nisu varali sistem a morali su vratiti novac koji im je godinama isplaćivan. Rutte je tako primio žestok udarac koji bi ga mogao koštati na izborima zakazanim za mart.

Vlada je pala nakon što je otkrivena prevara koju su organizirale bugarske bande. One su malverzacijama sa dječijim dodatkom zaradile oko četiri milioona eura. Kada je stvar otkrivena provedena je istraga čije su žrtve bile i porodice koje nisu varale sistem ali su morale vratiti novac i tako su otjerane u bankrot. Kad su roditelji zatražili pojašnjenje, upućeni su na sud, što je za njih značilo višegodišnje parnice i dodatne troškove.

U istragu o prevarama su bili uključeni svi, socijaldemokrati, kršćanski demokrati i liberalni ministri i desnica i ljevica, a sporo i mukotrpno istraživanje značilo je godine muke u hiljadama nizozemskih domova. Ljudi su se razvodili, ostajali bez posla, stradavali u saobraćajnim nesrećama povezanim sa stresom, nesanicom ili posjetama psihologu.

Djeca su najviše patila zbog pritiska okoline. Unatoč činjenici da će svaka porodica dobiti odštetu od 30.000 eura, a dug ugovoren s državnim tijelima biti oprošten, ostavka Vlade čini im se simboličnom. Dolazi prekasno, kad su mnogi izgubili povjerenje u državu.

Tako se osjeća Steve Kuipers (44) koji sa suprugom Sarom, armenskog podrijetla, ima tri kćeri. Kad su zatražili pomoć, potpisali su ugovor sa dječjom službom pod nazivom Dadim. Sve je išlo dobro dok Porezna agencija nije posumnjala da bi u toj firmi moglo doći do prevare i povukla naknadu za 232 porodice. Bila je to pogreška jer nisu svi bili Dadimovi klijenti i nije bilo zločina. Međutim, Kuipersovi su 2014. dobili pismo u kojem im je naloženo da vrate 56.000 eura. Iako su imali sve dokaze i dokumentaciju da su regularno primali pomoć, rečeno im je samo da je njihov spis nepotpun i da moraju platiti.

Na kraju su tužili državu. Pomogla im je advokatica Eva González Pérez čiji je suprug vlasnik Dadima. Ona je prva iznijela u javnost dokaze o samovolji poreznika i stigli su do Državnog vijeća, koje je presudilo u njihovu korist 2018. Stvorili su presedan drugim roditeljima i novac nisu morali vratiti. Steve sumnja da je čitav problem nastao zbog prezimena njegove žene, jer je ona podnijela zahtjev za subvencjju.

Njegove su sumnje osnovane. Iako se subvencija dodjeljuje svim roditeljima koji ispunjavaju uslove, naknadnom kontrolom pažljivo su istraživana dvojna nacionalnost i prezimena doseljeničkog porijekla. Među njima prevladavaju Turska i Maroko, ali i Surinam ili Karibi, jer se pretpostavljalo da bi se prevara mogla češće događati u tim domaćinstvima.

Takvo razdvajanje zabranjeno je od 2014. godine i njezino otkrivanje pokazalo je da u nizozemskom društvu itekako postoji diskriminacija.