Oregon i Idaho pridružili su se popisu američkih država kojima ponestaje kreveta za intenzivnu njegu. Obje države suočavaju se s dramatičnim porastom novih infekcija virusom korona.

Zdravstvena uprava Oregona izvijestila je u subotu da je dostupno samo 50 od 638 državnih bolničkih kreveta. Guverner Idaha Brad Little izjavio je da su na raspolaganju samo četiri od skoro 400 kreveta koliko ih imaju u ovoj državi.

Novi val vođen delta sojem popunio je bolnice u mnogim državama. Samo nekolicina njih ima više od 30 posto slobodnih kreveta na intenzivnoj njezi, prema podacima Ministarstva zdravlja i ljudskih usluga, a mnogi ih imaju manje.

“Opasno smo blizu aktiviranja kriznih standarda skrbi u cijeloj državu”, rekao je guverner Little u svojoj izjavi. “U suštini, neko bi morao odlučiti ko se može liječiti, a ko ne.”

Idaho se bori s najvećim skokom hospitalizacija do sada. U petak je zabilježen sedmodnevni prosjek od 512 hospitalizacija.

Guverner je zamolio ljude da se vakcinišu – velika većina stanovnika Idaha koji su na intenzivnoj njezi je nevakcinisana, rekao je – dodajući: “Volio bih da su svi mogli vidjeti ono što sam sinoć vidio na intenzivnoj njezi.”

U Oregonu je sedmodnevni prosjek hospitalizacija u petak dostigao 1.219, gotovo dvostruko više od prethodnog maksimuma postignutog u decembru.

Užasavajući brojevi ne opravdavaju rastuću krizu koja preplavljuje bolnice i zdravstvene radnike u obje države, rekli su zvaničnici. Gospodin Little rekao je da su se bolnice, iako su napravile mjesta za dodatne krevete za intenzivnu njegu, brzo napunile.

Potražnja za krevetima u Oregonu također premašuje ponudu. Patrick Allen, direktor Oregonske zdravstvene uprave, rekao je u subotu u intervjuu da 127 pacijenata u državi čeka na hitnim odjelima da se otvore kreveti. On je rekao da su bolnice u južnom Oregonu, gdje su stope cijepljenja bile najniže, posebno teško pogođene.

(Izvor: The New York Times)