U Narodnom pozorištu u Mostaru sinoć je prikazan dokumentarni film “Ovamo daleko, atentat na Bosnu”, autora Avde Huseinovića.

Ovom projekcijom, koja je duboko probudila emocije svih prisutnih, Udruženje građana civilnih žrtava rata Mostar, Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. počela je program obilježavanja 30. godišnjice od zločina na Uborku i Sutini.

Adnin Hasić, predsjednik Zajednice porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. godine uručio je publicisti i autoru dokumentarnih filmova Avdi Huseinovću zahvalnicu za istraživački rad na otkrivanju istine i počinjenih ratnih zločina, za doprinos na procesuiranju ratnih zločinaca i njegovanju kulture sjećanja.

Riječ je o prvom dokumentarnom filmu, koji na osnovu brojnih dokumenata govori o vojnoj agresiji SR Jugoslavije na R Bosnu i Hercegovinu (1992-1995), kao i zločinu na Uborku i Sutini, dajući hronološki pregled svih događanja.

U filmu je dato svjedočenje i jednog od preživjelih svjedoka zločina na Uborku, rahmetli Redžepa Karišika, saopćila je Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. u Mostaru.