Ne vjerujte medijima koji lažu. Obični bi svijet najčešće rekao da svi lažu, takva je percepcija medija, nažalost. Ali ako niste znali, postoje ljudi kojima je posao da provjeravaju medijske sadržaje i na osnovu toga ocjenjuju ko laže, ko laži prenosi, ko širi dezinformacije...

Provjeriti koliko je neki medij pouzdan, uopće nije teško, postoji web-stranica Raskrinkavanje.ba, koja analizira medijske sadržaje i ocjenjuje medije. Postoje mediji označeni crvenom zastavicom, to su oni za koje je dokazano da objavljuju lažne vijesti, i to u kontinuitetu, te mediji označeni žutom zastavicom, koji objavljuju dezinformacije i sadržaje upitne istinitosti.

Neko neupućen bi se iznenadio da sazna da je na listi medija sa žutom i crvenom zastavicom Dnevni avaz u samom vrhu u žestokoj borbi sa srpskim i srbijanskim medijima RTRS, Kurir, Alo, Alternativna televizija, Srbija danas, Informer. U ovo probrano društvo srpsko-crnogorskih medija uspjela se ugurati i Slobodna Bosna kao i apsolutni šampion laži, portal Novi.ba, čiji je direktor nekadašnji novinar FTV-a Damir Kaletović.

Laž se, očito, može pratiti i po kretanju ljudi. Na ovom portalu radili su Danijal Hadžović i Bakir Hadžiomerović. Hadžović je sada u Dnevnom avazu, a Hadžiomerović je u Raportu. Upravo je Hadžović bio glavni akter u širenju laži o nepostojećem pismu ljekara s KCUS-a, a za njim nisu zaostajale ni kolege iz Raporta, redom “bivši” uposlenici Avaza. Kako god, trag laži vodi to tornja.