Vlada Kantona Sarajevo predvođena premijerom Edinom Fortom od ponovnog vraćanja na vlast u obliku "Četvorke" nije prestajala brujati o kupovini novih trolejbusa. Otkako su naručili nove trolejbuse iz Bjelorusije, kao da su razvili svojevrsni fetiš na sredstva javnog prijevoza, pa su se stalno mogli vidjeti premijer i pojedini ministri kako se voze u autobusima, tramvajima, vozovima... 

Sredinom marta u depo GRAS-a stigla su četiri trolejbusa, koja je odmah obišao resorni ministar Adnan Šteta. Kasnije je stigao i peti. Tada je ministar saobraćaja najavio i to kako će ova vozila na ulicama Sarajeva biti u aprilu, nakon što se završe sva ispitivanja i procedure. Sudeći prema današnjoj situaciji, nisu ih dobro ispitali.

Kako je rano jutros objavljeno na profilima Vlade Kantona Sarajevo na društvenim mrežama, novi sarajevski trolejbusi pušteni su u promet, a do 6. juna građanima će biti omogućena besplatna vožnja. Pet trolejbusa saobraćat će na postojećim linijama Otoka - Trg Austrije i Dobrinja - Trg Austrije. No kako je krenulo, mogli bismo se uskoro vratiti na stare dobre "autobuse na struju".

Naime, danas su u poslijepodnevnim satima stanovnici Sarajeva koji koriste trolejbus bili prinuđeni cvariti se na temperaturi od skoro 30 stepeni jer je jedan od "Trojkinih" trolejbusa iz neobjašnjivih razloga stao. Vozač je bio prinuđen izaći i podvirivati pod haubu, a pošto ništa nije mogao učiniti, na teren je izašao kamion sa šlepom.

U satima pred nama očekujemo saopćenje Vlade Kantona Sarajevo u kojem će građanima objasniti zašto su ostali bez svog prijevoza. Možda će reći da je u pitanju sabotaža njihovih političkih opononeta s federalnog nivoa, što im je jedan od glavnih argumenata za svaku omašku, a možda i priznaju da su nabavili škart robu.