Kineska policija zaplijenila je i tako spasila od klanja 386 pasa namijenjenih za festival koji se prije nekoliko dana održavao u gradu Yulinu. U tom kineskom gradu se svake godine održava zloglasni "Festival psećeg mesa", Na njemu pse ubiju, oderu i serviraju tokom festivala koji i dalje privlači hiljade ljudi.

Konzumacija psećeg mesa sada je ograničena na nekoliko područja na Dalekom istoku, gdje je nekoć bila raširena. Danas je sve raširenija percepcija pasa i mačaka kao kućnih ljubimaca, a ne hrane. Ali mnogi se i dalje drže trradicije pa u Kini, prema procjenama Humane Society International (HSI), jednog od najaktivnijih udruženja u borbi protiv ove pojave, oko 30 miliona životinja svake godine ubije zbog mesa.

Zaklani psi često su ukradeni, postoje bande koje se bave krađom pasa a krađe su učestalije kako se bliži 21. juni, datum kada počinje festival. Tada ih otimaju iz dvorišta a samo dio poslanih u klaonicu su psi lutalice.

Problem nije samo kulturološke prirode: organizatori ovakvih događaja ili ugostitelji koji u svojim prostorijama poslužuju pseće meso tvrde da nema razlike između konzumacije ovih životinja ili stoke, ribe ili ptica sa jelovnika na Zapadu. U Kini je sve više ljudi koji su protiuv ovakve prakse a najveću pažnju izazivaju užasni higijensko-sanitarni uslovi u kojima se odvija cijeli proces klanja.

Kako su dokumentirali aktivisti koji se bore za ukidanje ove prakse, prodaja dijelova mesa često se odvija na otvorenom, na takozvanim "mokrim tržnicama" gdje krv kapa na tlo, Upravo na tim mjestima bakterije i virusi nalaze plodno tlo za razmnožavanje, a mogu se prenijeti i na ljude.

Kineski aktivisti zahtijevaju od vlasti da usvoje politiku "nulte tolerancije" prema trgovcima psima, jer je temelj cijelog lanca ilegalna trgovina. Takođe, osim što je noćna mora za životinje, ovaj događaj, koji su uglavnom inicirali kradljivci pasa, u jasnoj je suprotnosti s mjerama usvojenim u zemlji za sprječavanje širenja Covida.

Festival u Yulinu je zapravo novija inicijativa. Organiziraju ga od 2010. godine na inicijativu trgovaca psećim mesom koji na taj način pokušavaju suzbiti pad prodaje zbog promjena navika stanovništva. Godine 2020. kinesko ministarstvo poljoprivrede službeno je proglasilo da se psi smatraju kućnim ljubimcima, a ne stokom čije je meso namijenjeno za konzumaciju.

Iste godine dva velika grada u Kini, Shenzhen i Zhuhai, zabranili su konzumaciju psećeg i mačjeg mesa. Konzumacija psećeg mesa je takođe zabranjena u Hong Kongu, Singapuru, Tajvanu, Tajlandu, na Filipinima, u pokrajini Siem Reap u kambodži te u 17 gradova i pokrajina Indonezije.