Tetris | 16.05.2021.

Sloboda za Palestinu

U Kanadi održani masovni protesti protiv izraelskih napada na Palestince

Desetine hiljada demonstranata okupile su se u centru Toronta i još nekoliko kanadskih gradova kako bi poslali poruku solidarnosti sa Palestincima

R.I.

Širom Kanade sinoć su održani protesti podrške Palestini zbog izraelskih napada na Gazi i istočni Al-Quds, javlja Anadolu Agency (AA).

Desetine hiljada demonstranata okupile su se u centru Toronta i još nekoliko kanadskih gradova kako bi poslali poruku solidarnosti sa Palestincima koji su jučer obilježili i 73. godišnjicu Nakbe, početka progona palestinskog naroda na Bliskom istoku.

Na trgu “Nathan Philips“ u Torontu se okupilo više od deset hiljada ljudi, a organizatori su poručili da to nije protest protiv Jevreja, već isključivo protiv cionističkog režima.

Demonstranti su na protestima nosili isključivo palestinske zastave, a izostavili su kanadske u znak protesta što se vlasti Kanade još uvijek nisu oglasile i osudile izraelske napade.

“Sloboda za Palestinu“, Spas za Sheikh Jarrah“ i “Palestina, Al-Quds i Gaza će biti slobodni“ su poruke sa transparenata koje su nosili demonstranti, a dio njih je na trgu klanjao i akšam-namaz.

Protesti su održani uz jake sigurnosne mjere i okončani su mirno i bez većih incidenata.

Uporedo s tim, lider Nove demokratske partije Jagmeet Singh pozvao je premijera Kanade Justina Trudeaua da sazove vanrednu sjednicu kanadskog parlamenta na kojoj će biti razmotrena situacija u Palestini.

Palestinci ovih dana obilježavaju Dan Nakbe, odnosno Velike katastrofe, koji se odnosi na 14. maj 1948. godine kada je Izrael proglasio nezavisnost na okupiranoj palestinskoj teritoriji, a dan kasnije počeo i masovni progon Palestinaca s tog područja.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Milanović: Politika Berlina prema BiH protivna hrvatskim interesima

SDA, DF i SBiH razgovarali o zajedničkim kandidatima

Zbog prijetnji vlasniku panoa uklonjen plakat u Vitezu kojim "građani Hrvatske traže oprost za zločin u Ahmićima"

Policajci Rs-a brutalno pretukli Bošnjake u Bosanskoj Gradišci