Tetris | 16.05.2021.

Sloboda za Palestinu

U Kanadi održani masovni protesti protiv izraelskih napada na Palestince

Desetine hiljada demonstranata okupile su se u centru Toronta i još nekoliko kanadskih gradova kako bi poslali poruku solidarnosti sa Palestincima

R.I.

Širom Kanade sinoć su održani protesti podrške Palestini zbog izraelskih napada na Gazi i istočni Al-Quds, javlja Anadolu Agency (AA).

Desetine hiljada demonstranata okupile su se u centru Toronta i još nekoliko kanadskih gradova kako bi poslali poruku solidarnosti sa Palestincima koji su jučer obilježili i 73. godišnjicu Nakbe, početka progona palestinskog naroda na Bliskom istoku.

Na trgu “Nathan Philips“ u Torontu se okupilo više od deset hiljada ljudi, a organizatori su poručili da to nije protest protiv Jevreja, već isključivo protiv cionističkog režima.

Demonstranti su na protestima nosili isključivo palestinske zastave, a izostavili su kanadske u znak protesta što se vlasti Kanade još uvijek nisu oglasile i osudile izraelske napade.

“Sloboda za Palestinu“, Spas za Sheikh Jarrah“ i “Palestina, Al-Quds i Gaza će biti slobodni“ su poruke sa transparenata koje su nosili demonstranti, a dio njih je na trgu klanjao i akšam-namaz.

Protesti su održani uz jake sigurnosne mjere i okončani su mirno i bez većih incidenata.

Uporedo s tim, lider Nove demokratske partije Jagmeet Singh pozvao je premijera Kanade Justina Trudeaua da sazove vanrednu sjednicu kanadskog parlamenta na kojoj će biti razmotrena situacija u Palestini.

Palestinci ovih dana obilježavaju Dan Nakbe, odnosno Velike katastrofe, koji se odnosi na 14. maj 1948. godine kada je Izrael proglasio nezavisnost na okupiranoj palestinskoj teritoriji, a dan kasnije počeo i masovni progon Palestinaca s tog područja.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Gradonačelnik Venecije u lovu na “dva idiota” koja su surfala Kanalom Grande

Policija pozvala medije da prijave policajce za koje tvrde da su koristili ilegalnu aplikaciju SKY

Gdje su sve Sjedinjene Američke Države vojno intervenirala od Hladnog rata

Elon Musk: Ne kupujem Manchester United, bila je to šala