Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio je u petak da se narod ne može okriviti što protestuje zbog nestašica vode i pozvao je zvaničnike da se bave krizom nastalom zbog vodosnabdijevanja.

Građani su izlazili na ulice duže od sedmice kako bi iskazali bijes zbog nestašica vode, koje su se podudarile s najtežom iranskom sušom posljednjih decenija, dok je ekonomija pod teretom američkih sankcija i epidemijom COVID-19.

Tokom noći nemiri su se proširili od naftom blogate jugozapadne pokrajine do grada Aligudarza gdje je jedan mladić ubijen i sedmero je ranjeno, saopćio je policijski zvaničnik, optužujući "kontrarevolucionare" za nasilje.

"Narod je iskazao svoje nezadovoljstvo, ali mi uistinu ne možemo kriviti narod jer pitanje vodosnabdijevanja nije beznačajno, posebno u vreloj klimi Khuzestana", navodi državna televizija njegove Khameneijeve riječi. 

"Sada, hvala Bogu, razne agencije, vladine i nevladine, rade na rješenju krize (s vodosnabdijevanjem), i trebale bi najozbiljnije nastaviti s tim naporima", kazao je Khamenei, prenijela je Fena.