Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Bošnjačka nacionalna zajednica za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju u spomen na Genocid nad Bošnjacima Srebrenice i Podrinja otvorili su u Islamskom centru Zagreb izložbu “Mrtvare“ Memorijalnog centra Srebrenica i fotografa Armina Durguta.

Na otvorenom prostoru pred ulazom u Zagrebačku džamiju postavljeno je 27 fotografija Armina Duguta iz izložbe “Mrtvare” povodom 27. godišnjice Genocida u Srebrenici u kojem je ubijeno više od 8.000 muškaraca, staraca i dječaka. Fotografije prikazuju obuću prikupljenu od strane Memorijalnog centra u Srebrenici koju je Durgut fotografirao na crnoj podlozi. Naziv izložbe “Mrtvare” dolazi od naziva za obuću koju su ubijeni, ali i preživjeli Srebreničani, dobivali u humanitarnoj pomoći, a za koju je kasnije utvrđeno da je služila za pokapanje umrlih osoba.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović ukazao je na važnost njegovanja kulture sjećanja te podsjetio kako je Agresija koja je izvršena na Hrvatsku, a potom i na Bosnu i Hercegovinu, kulminirala u Srebrenici, što je Međunarodni sud u Haagu okarakterizirao kao Genocid.

“Promovirajmo univerzalne vrijednosti mira i učinimo sve da se nikada, nikome i nigdje ne dogodi Srebrenica. Nema niti jedne vojničke čizme, nitko nije pogubljen niti poginuo da je na sebi imao bar vojničku opremu ili kvalitetne čizme”, poručio je Hasanović.

Muftija Hasanović je upozorio kako se Srebrenica i Vukovar danas ponavljaju u ukrajinskim gradovima, te kako centri moći iznova reproduciraju zločin.

"Zaborav je ravan Genocidu", zaključio je Hasnović.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) Armin Hodžić podsjetio je kako VBNMGZ dvadesetak godina obilježava srebrenički Genocid.

“Naša dužnost i obaveza je dok je svijeta i vijeka da podsjećamo na to, preventivno, kako se nikom ponovo ne bi dogodilo te kako bismo održali sjećanje na žrtve Genocida u Srebrenici”, izjavio je Hodžić.

Poručio je kako je odgovornost današnjeg društva na svaki pokušaj negiranja Genocida u Srebrenici odlučno i jasno reagirati.

Hodžić je također najavio početak 11. po redu Ultramaratona Vukovar – Srebrenica koji će sutra krenuti s Ovčare.

Predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju Adis Keranović, suorganizator događanja, istaknuo je kako je cilj skupa, osim podsjetiti na genocid, poslati poruke mira i solidarnosti.

Autor izložbe Durgut naveo je kako je izložba “Mrtvare”, nastala 2021. godine na snimanjima u Memorijalnom centru, prikazana prvi put prošle godine u Umjetničkoj galeriji u Sarajevu.

Memorijalni centar Srebrenica tokom višegodišnjeg rada, istražujući terene i staze Marša smrti, prikupljao je predmete žrtava Genocida na lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica koji predstavljaju temelj za očuvanje sjećanja na žrtve zločina.

Na temelju prikupljenih predmeta nastala je izložba “Mrtvare” koja na više od 50 fotografija prikazuje pronađenu obuću žrtava. U Zagrebu je predstavljena druga izložba sa 27 fotografija istog naziva koja kroz fotografije prikazuje prikupljene predmete iz muzejske zbirke Memorijalnog centra Srebrenica.

Otvorenju su prisustvovali predstavnici Vlade Hrvatske, Grada Zagreba te stranih ambasada: Irana, Malezije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Egipta, Katara i Kosova.