Tog 26. maja 1992. godine vodila se bitka za odbranu porodilišta "Zehra Muidović" u sarajevskom naselju Jezero.

Agresor je potvrdio da mu ništa nije sveto. Oko 7 sati 26. maja 1992, bez upozorenja je krvnički napao sarajevsko porodilište. U njemu se u tom trenutku nalazilo 130 žena i 70 novorođenčadi. Samo prisebnošću osoblja i pripadnika Teritorijalne odbrane koji su osiguravali objekt izbjegnuta je katastrofa.

Kobnog dana ubijeno je petero djece, a dan poslije bitke evakuirana su djeca i majke. Najveći dio opreme kojim je porodilište raspolagalo je uništen.

Počelo je pješadijskim napadom na porodilište, koji je trajao cijeli dan, a popodne, kad su agresorske jedinice shvatile da neće moći zauzeti zgradu, počelo je strahovito granatiranje iz tenka na Poljinama i topova smještenih iznad Nahoreva.

- Sigurno je da svi oni koji mogu prihvatiti stvarnost, da svi koji mogu zapamtiti, da svi koji će to memorisati, koji će ovo pamtiti, nikad neće zaboraviti noć pakla, noć za koju nema pravih riječi – izjavio je za Oslobođenje 27. maja 1992. prof. dr. Srećko Šimić, tadašnji direktor klinike Jezero.

U jednom od kasnijih intervjua, Šimić je kazao da je evakuacija beba i majki počela s prvim granatama. Bez struje i bez agregata. Nije bilo goriva, u podrumu su boravili majke, tek rođene bebe, trudnice, ali i oboljela djeca s Pedijatrije, stanovnici iz obližnjih kuća, osoblje..

- Nemam riječi da opišem tu strahotu, kad su počeli granatirati porodilište. Velika, armirano-betonska zgrada sa devet spratova strašno se tresla. Svako se na svoj način molio svom Bogu. Niko ništa ne govori. Čuje se plač novorođenčadi - riječi su Šimića.

Prvim braniocima porodilišta pridružilo se i oko hiljadu dobrovoljaca iz cijelog Sarajeva koji su došli pomoći odbraniti bebe.

Porodilište na Jezeru je ponovo otvoreno u novembru 2010. godine.