Na današnji dan 1994. godine heroji odbrane Goražda živote su izgubili na najhumanijem vojničkom zadatku. U pokušaju da iz minskog polja na lokalitetu Kusjevrani u opštini Čajniče izvuku tijela saboraca Arifa Omerovića i Vejsila Hasovića koji su noć ranije stradali u akciji izviđanja agresorskih artiljerijskih položaja, poginuli su komandant Ferid Dizdarević i saborci Muris Džananović, Sabahudin Terović, Amir Pašić, Salem Omerović, Nijaz Karović i Bajro Kostić.

"Dizdar i saborci poginuli su u humanoj misiji spašavanja tijela nastradalih saboraca. U tom periodu rata to je bio najveći i nenadoknadiv gubitak Armije RBiH jer ni u jednoj jedinici na prostoru BiH nije bilo slučajeva da je u jednom danu izgubila načelnika štaba, četiri „Zlatna ljiljana“ i naša je obaveza da se trajno sjećamo" kazao je potpredsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja BPK Derviš Hadžić.

Uz rodbinu, prijatelje i nekadašnje saborce, počast poginulim herojima danas u odale delegacije izvršne i zakonodavne vlasti BPK i Grada Goražda, predstavnici vjerskog života te Oružanih snaga BIH. Položeno je cvijeće i proučena Fatiha na mezarjima u naseljima Kolijevke i Glamoč te su evocirane uspomene na hrabrost i humanost poginulih u najtežem periodu odbrane ovih prostora od agresije.

Ferid Dizdarević posthumno je dobio čin pukovnika Armije RBiH te mu je dodjeljeno najviše ratno priznanje, značka “Zlatni ljiljan”. Ovim priznanjem posthumno su odlikovani I njegovi saborci Muris Džananović, Vejsil Hasović I Amir Pašić.