Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe ispred Centralnog šehidskog obilježja u Kuli Fazlagića u Gacku, općini na samom jugoistoku Bosne i Hercegovine, obilježen je 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Regionalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Istočna Hercegovina Ramiz Šemić, potpredsjednik Regionalnog odbora SDA Istočne Hercegovine Halid Čustović, predsjednik Medžlisa Islamske Zajednice Gacko Enis Tanović i drugi bošnjački zvaničnici i građani.

Čustović je za Anadolu Agency istakao da je vrlo važno obilježavati historijske datume kao što je 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

”Važno je prije svega da pokažemo da smo postojani ovdje i da država Bosna i Hercegovina živi u svim njenim dijelovima. Mi smo uvijek tu na najistočnijoj granici Bosne i Hercegovine”, rekao je Čustović te dodao:

”Ovdje je najbitnije pokazati da Bosna i Hercegovina nikada ne može nestati dok smo mi ovdje u ovim dijelovima države. Bosna i Hercegovina živi ovdje.”

Dodao je da je među Bošnjacima svake godine sve snažnija svijest o značaju historijskih datuma i događaja iz prošlosti.

”Mi održavamo naša ognjišta i slavimo našu borbu. Poštujemo i naše sunarodnjake i komšije, ali mi čuvamo i svoje. Bosne i Hercegovine je bilo i biće je i dalje”, rekao je Čustović.

Na kraju je dodao kako na isti način svake godine u općini Gacko obilježavaju Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U općini Gacko trenutno živi oko 120 povratnika Bošnjaka, a prije rata bilo ih je 3.680.

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, slavi se povodom uspješno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine. Tada je glasalo 2.073.568 ljudi (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u BiH). Za nezavisnost izjasnilo se čak 99,7 posto osoba izašlih na referendum.

Referendumsko pitanje glasilo je: ”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.

Nakon izglasavanja nezavisnosti, Bosnu i Hercegovinu priznale su mnoge zemlje svijeta i država je nedugo zatim postala punopravni član Ujedinjenih nacija (UN), kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija.