Yasser Louati, predsjednik francuske organizacije Komitet za pravdu i slobodu (CJL) i aktivista za ljudska prava, izjavio je da kontroverzni zakon o separatizmu u Francuskoj ograničava muslimane da budu svjesni svojih uvjerenja i prava na državljanstvo, prenosi Anadolija.

Francuski muslimanski aktivista Louati, čelnik nevladine organizacije koja radi na zaštiti ljudskih prava i sloboda, u razgovoru za Anadoliju ocijenio je zakon pod nazivom "Principi jačanja poštivanja vrijednosti Republike", koji se našao na meti kritika zbog marginalizacije muslimana u Francuskoj.

Napominjući da se zakon posebno odnosi na muslimane, Louati je rekao:

"Strogo ograničava postojanje i organizaciju muslimana kao ljudi koji slijede islamsku vjeru i svjesni su svojih prava na državljanstvo", kazao je.

Naglasivši da pariška administracija pokušava kriminalizirati muslimane koji se organiziraju izvan organizacija koje podržava država, Louati je dodao da bi se ovaj zakon u budućnosti mogao primijeniti i na druge zajednice.

Istakao je također da je mit da je "Francuska zemlja ljudskih prava" umro prije mnogo godina.

"U Francuskoj postoje državna islamofobija i rasizam. Da to nije istina, ne bi se donosili zakoni na takav način protiv zajednice koja čini 9 do 11 posto stanovništva cijele zemlje. Da, ovaj zakon o separatizmu posebno je usmjerene na muslimane, jer su se rasprave uvijek vodile o njima", dodao je ovaj aktivista.

Pojasnio je da su predsjednik Francuske Emmanuel Macron i ministar unutrašnjih poslova Gerard Darmanin počeli upotrebljavati izraz "separatizam" nakon što su, nedugo poslije smrti Georgea Floyda, muslimani i stanovnici u prigradskim četvrtima pokrenuli akciju protiv sistematskog rasizma i policijskog nasilja u Francuskoj.

Dodao je da su i sami senatori posebno tokom rasprava o zakonu u Senatu dodatno povećali mržnju prema muslimanima.

Napominjući da se nada da će zakon koji je usvojen u parlamentu neke organizacije iznijeti pred Državno vijeće i Ustavno vijeće, Louati je ipak kazao da i oni koji su kreirali ove institucije nisu prepoznati kao borci za slobodu.

"Trenutno, muslimani su s pravom zabrinuti, jer ovim zakonom država ima sredstva da ih kontroliše i da kriminalizira njihove postupke. Vidjeli smo da su imami otpušteni po naredbi ministra unutrašnjih poslova", pojasnio je Louati.

Dodao je da francuska vlada bez problema može donijeti islamofobične zakone jer muslimanske organizacije nisu uspostavile potpuno jedinstvo između sebe u Francuskoj, te podsjetio da su francuski islamski statut pripremile neke muslimanske organizacije.

Louati je kazao da su ovim statutom muslimani dobili ulogu zajednice koja nema stav o društvu i ne učestvuje u javnim raspravama, te dodaje da, ako se muslimani žele toga riješiti, moraju se reorganizirati tako da mogu sami birati svoje predstavnike.

Napomenuo je da bi se, kada bi se država miješala u njihove poslove, katolici ili Jevreji usprotivili, govoreći da se "ne može miješati u sekularnu zemlju", istakavši da se oni koji predstavljaju muslimane ipak ne mogu suprotstaviti takvih pokušajima miješanja u njihova unutrašnja pitanja.

Dodao je da je francuska država svjesna da predstavnici muslimana legitimitet nemaju ni u vlastitom društvu, ne biraju se i nemaju podršku širih masa.

"Ministar unutrašnjih poslova Gerad Darmanin ne gubi vrijeme šireći islamofobične ideje i komentare. Iako šuti o separatizmu ekstremne desnice i separatizmu drugih vjerskih zajednica kojima nije stalo da žive zajedno, on i dalje napada islam jer ga niko ne sprječava u tome", kazao je Louati.

Prema njegovom mišljenju, muslimani, koji su francuski državljani, trebali bi se, prije svega, usprotiviti ovom zakonu u Francuskoj.

"Pribojavamo se da će muslimani prihvatiti ovu situaciju i ponašati se u skladu s tim. Neki bi se mogli odreći svojih prava i sloboda kako ne bismo imali problema kao što vlada i priželjkuje. Poenta je u tome da vlada neće stati, ići će još dalje ako vi bude pravili korak unazad", smatra Louati.

Uprkos tome, objasnio je da ideja otpora i borbe za prava nije previše popularan ni među samim muslimanima.

Louati je na kraju kazao da muslimanske institucije i džamije mogu biti uspješne samo ako se budu zajedno borile protiv duboko rasprostranjene islamofobije u Francuskoj.

Nakon dvije sedmice opsežnih rasprava, žestokih polemika i mnogih amandmana, francuski zastupnici u Nacionalnoj skupštini u februaru 2021. godine odobrili su u prvom čitanju velikom većinom nacrt zakona “koji jača principe Republike”.

Tekst zakona, pored ostalog, kriminalizira “separatističke tendencije”, jača nadzor nad udruženjima i finansiranjem vjerskih aktivnosti te suzbija širenje mržnje putem interneta.

Nacrtu zakona snažno su se suprotstavile opozicione ljevičarske političke frakcije unutar parlamenta, kao i organizacije civilnog društva, intelektualci, akademski radnici i istraživači, koji to vide kao kršenje javnih sloboda.

Smatraju da se tim zakonom žele “stigmatizirati i marginalizirati muslimani” i ” od njih napraviti žrtveno janje za neuspjehe predsjednika Emmanuela Macrona u vanjskoj i unutrašnjoj politici, borbi protiv pandemije korona virusa i oživljavanju ekonomije.