U trenucima kada broj zaraženih u cijeloj Bosni i Hercegovini raste povećanom brzinom, a građani se suočavaju s novim, delta sojem virusa korona, vodi se svojevrsna utrka između virusa i nauke. S jedne strane brzošireći soj, s druge pojačan vakcinacija; s jedne strane potpuno opušteni građani, s druge propisane mjere; s jedne srane antivakseri, skeptici i teoretičari zavjere, s druge liječnici, vjerski lideri i političari...

Prema Izvještaju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u prošloj sedmici, od 8. do 15. augusta, u Federaciji Bosne i Hercegovine vakcinisano je ukupno 36.150 osoba, od čega ih je drugu dozu primilo 17.855, a prvu 18.295.

Do 15. augusta u ovom entitetu vakcinisane su 290.503 osobe, od čega je njih 172.989 primilo obje doze. Drugim riječima potpuno je vakcinisano 7,8 % stanovništva Federacije BiH, a djelimično još 5,3 %. To znači da je samo 13,1 % stanovnika ovog kantona kroz imunizaciju primilo neki oblik zaštite od virusa korona.

Na ovaj broj treba dodati i one državljane Bosne i Hercegovine koji su se vakcinisali izvan države. Taj je broj nepoznat, ali se procjenjuje da nije veći od 60.000, pri čemu je također nepoznato koliko je od tog broja vakcinisanih stanovnika Federacije BiH a koliko Republike srpske.

Procentualno najviše je vakcinisanih u Kantonu Sarajevo, u kojem je 11,6 % stanovnika primilo obje doze vakcine, a još 8,2 % jednu dozu. To je ukupno 19,8 % barem jednom dozom vakcinisanih stanovnika ovog kantona. Slijede ga Bosansko-podrinjski kanton (15,9 %), Tuzlanski kanton (13,9 %), Zeničko-dobojski kanton (12,5 %), Hercegovačko-neretvanski kanton (12,2 %), Srednjobosanski kanton (11,7 %), Posavski kanton (10,2 %), Kanton 10 (8,4 %), Unsko-sanski santon (8,1 %) i Zapadnohercegovački kanton (6,9 %).

Nakon Kantona Sarajevo, s dvije doze neke od raspoloživih vakcina najviše je vakcinisano građana Bosansko-podrinjskog kantona (8,5 %). Slijede ih Hercegovačko-neretvanski kanton (8 %), Posavski kanton (7,7 %), Tuzlanski kanton (7,3 %), Zeničko-dobojski kanton (6,9 %), Srednjobosanski kanton (6,86 %), Kanton 10 (6,2 %), Zapadnohercegovački kanton (6,1 %) i Unsko-sanski kanton (5,8 %).

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u okruženju i u najvećoj mjeri ignoriranje propisa o nošenju maske i držanju distance, a imajući u vidu rast broja oboljelih i nizak procent procijepljenosti u Bosni i Hercegovini, izvjesno je da slijedi težak period i da je jedino rješenje povećan odziv na vakcinaciju.