Približno 70 posto odraslih osoba u Europskoj uniji potpuno je cijepljeno protiv virusa korona, rekli su danas dužnosnici EU-a. To je prekretnica koja članice svrstava među svjetske lidere u cijepljenju unatoč usporenom početku vakcinacije i zabrinjavajućim razlikama među državama članicama.

Nakon nesigurnog početka, Evropska unija prestigla je prošlog mjeseca Sjedinjene Američke Države u cijepljenju, zahvaljujući kampanjama koje su se vodile u svih 27 zemalja članica. 

Uzimajući u obzir djecu i tinejdžere, više od 55 posto ukupne populacije Evropske unije potpuno je cijepljeno, u usporedbi s 52 posto u Sjedinjenim Američkim Državama, 61 posto u Izraelu i 64 posto u Britaniji.

Ove brojke, međutim, maskiraju velike razlike među zemljama Evropske unije, jer svaka zemlja članica vodi svoju kampanju cijepljenja.

Dok je više od 80 posto odraslih potpuno cijepljeno u Belgiji, Danskoj i Portugalu, a više od 75 posto u zemljama poput Španije i Nizozemske, brojka pada na 45 posto u Latviji, 31 posto u Rumuniji i 20 posto u Bugarskoj.

“Pandemija nije gotova”, rekla je Ursula Von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, dok je danas slavila prekretnicu. “Treba nam više. Pozivam sve koji to mogu da se vakcinišu.”

Neke zemlje, poput Francuske i Italije, uvele su snažne podsticaje za vakcinaciju tako što zahtijevaju propusnice za večeru u restoranima ili pristup kulturnim sadržajima. (Propusnica se može dobiti i uz dokaz negativnog testa.) Znatan dio populacije vakcinisan je nakon što su propusnice stupile na snagu, a protivljenje je ostalo ograničeno.

Ali posve je druga priča u istočnoeuropskim zemljama koja bi mogla ugroziti ukupne rezultate borbe protiv pandemije. U Bugarskoj su dezinformacije o virusu, slabo povjerenje u institucije i nedostatak komunikacijske strategije za suzbijanje neodlučnosti oko cjepiva osujetile napore u cijepljenju, uključujući i cijepljenje starijih osoba. Rumunija je, uprkos niskim stopama vakcinacije na svom terenu, prodala doze drugoj zemlji Evropske unije, Irskoj, a druge je donirala susjednim zemljama.

U utorak je gospođa Von der Leyen rekla da Evropska unija treba “pomoći ostatku svijeta u vakcinaciji”, ali su se napori ove vrste diplomacije do sada pokazali ograničeni zbog nedostatka koordiniranog pristupa 27 zemalja članica.

Mnoge zemlje u neposrednom susjedstvu Evropske unije, poput Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Tunisa, imaju visoku stopu smrtnosti i trebaju vakcine.

U znak ponovne zabrinutosti zbog pandemije, Europska unija u utorak je preporučila svojim državama članicama da opet uvedu ograničenja putovanja za posjetitelje iz Sjedinjenih Država, Izraela, Kosova, Libana, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

(Izvor: The New York Times)