Devet članica Evropske unije i Schengena u potpunosti je ukinulo COVID-19 mjere za ulazak u zemlju, jedan broj je ublažio režim ulaska, a ostatak zadržao mjere za određene kategorije putnika, proizilazi iz podataka portala Schengenvisainfo.

Prema tim podacima Danska, Mađarska, Island, Irska, Norveška, Poljska, Rumunija, Slovenija i Švedska ukinule su sve mjere za sve putnike za ulazak u zemlju.

Češka, Latvija i Nizozemska su COVID-19 ograničenja za ulazak u zemlju ukinule samo za putnike iz zemalja EU-a i članica Evropskog ekonomskog prostora (EEA), prenosi Al Jazeera.

Austrija, Belgija, Kipar, Estonija, Finska, Francuska, Hrvatska, Njemačka, Grčka, Litvanija, Malta, Portugal, Slovačka, Španija zadržale su COVID-19 mjere za ulazak u zemlju.

Ko želi da uđe u Austriju, naprimjer, mora i dalje da pokaže važeći certifikat o vakcinaciji, preležanom virusu korona ili negativan test.

Ista pravila važe za ulazak u Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Njemačku…

Kipar je, naprimjer, još strožiji i na otok pušta, bez ikakvih ograničenja, vakcinisane i osobe koje su preležale COVID-19, dok ostali putnici, ako im je zemlja na tzv. zelenoj listi mogu ući s negativnim testom, dok je za dolazak iz država s crvene liste neophodan dodatni test.

Estonija je zadržala pravilo da samo vakcinisani i oni koji su preležali COVID-19 mogu ući bez karantina u zemlju ili obaveze da se u njoj testiraju.