U subotu, 18. juna 2022. godine, delegacija Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića na čelu sa predsjednikom Upravnog odbora Fehimom Šakljićem, članicom Upravnog odbora Jasminom Bešlagić te direktorom Farisom Gavrankapetanovićem posjetila je Cazin gdje je organizirano svečano otvorenje Ulice Adila Zulfikarpašića.

Gradsko vijeće Cazin podnijelo je inicijativu o imenovanju ulice u ovom gradu po Adilu Zulfikarpašiću, vakifu, dobrotvoru, meceni, političaru, osobi koja je ideju bošnjaštva držala živom tokom komunističke vladavine, utemeljitelju Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića u Sarajevu i jednoj od najzaslužnijih osoba za vraćanje historijskog imena Bošnjak kao nacionalnog imena.

Odluka o imenovanju ulice donijeta je jednoglasno na V redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Cazina održanoj 27. maja 2021. godine, kada se definiralo da “ulica Adila Zulfikarpašića počinje od kružnog toka Gnjilavac i produžava do raskrsnice na Jošanima, odnosno spoja sa magistralnom cestom M 4.2 (sa svim prilazima i ulazima u objekte sa desne i lijeve strane ulice).”

Time je Cazin postao prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je jednu svoju ulicu nazvao po Adilu Zulfikarpašiću, a inicijativa da se po Zulfikarpašiću imenuje ulica pokrenuta je i u Bihaću.

Po Adilu Zulfikarpašiću ništa se ne zove u njegovoj rodnoj Foči, a teško da će se ikada i zvati. Nema naznaka da će se po njemu uskoro nešto nazvati i u Sarajevu, gradu u kojem je ostavio najveći vakuf u modernoj Bosni i Hercegovini.