U gradu Bursi u Turskoj održan je Forum ekonomske saradnje balkanskih zemalja u organizaciji Udruženja industrijalaca i privrednika Balkana i Rumelije u Turskoj (BALKANTURKSIAD), javlja Anadolu Agency (AA).

Refik Ozen, zastupnik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i čelnik Grupe prijateljstva za Balkan, kazao je da ekonomski odnosi s područjem Balkana još uvijek nisu na nivou koji zaslužuju.

Istakao je da Turska ima dobre odnose sa zemljama Balkana, zahvaljujući i turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Dodao je da je dobre političke odnose s balkanskim zemljama potrebno krunisati i u ekonomskom smislu.

"Mi imamo taj potencijal. Bilježimo oko 13 milijardi dolara izvoza i 8 milijardi dolara uvoza sa područjem Balkana do 2020. godine", kazao je.

Atilla Odunc, također zastupnik AK Partije, istakao je da je poznato da Turska i balkanske države imaju prijateljske odnose.

"Naši odnosi sa balkanskim državama dodatno su se razvili posljednjih godina, ali njihovi temelji datiraju oko 500 godina unazad. Ovdje su nam prezentirane mogućnosti u balkanskim zemljama. Naši poslovni ljudi i naše zemlje također će imati koristi od zajedničke trgovine", rekao je Odunc.

Fatih Sakir, predsjednik Upravnog odbora BALKANTURKSIAD-a, izjavio je da je ekonomska saradnja osnov svih dobrosusjedskih odnosa.

Član Upravnog odbora Privredno-industrijske komore Burse (BTSO) Yuksel Tasdemir istakao je da ovaj Forum ima važnu misiju dodatnog jačanja društvenih i kulturnih veza i razvoja ekonomskih odnosa između balkanskih država i Turske.

Na Forumu su učestvovali i ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari Adis Alagić, ambasador Albanije u Ankari Kastriot Robo, ambasador Hrvatske u Ankari Hrvoje Cvitanović, ambasador Rumunije u Ankari Stefan Tinca, predstavnici Bugarske, Kosova i Sjeverne Makedonije, brojni privrednici i drugi zvaničnici.