Pristalice bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara upali su danas u Kongres i brazilska predsjedničke urede kako bi protestirali jer vjeruju da su prošlogodišnji oktobarski izbori bili pokradeni. Bila je to nasilna kulminacija neprestanih retoričkih napada bivšeg predsjednika i njegovih pristalica protiv izbornog sistema.

Hiljade demonstranata popelo se rampom na krov zgrade kongresa u glavnom gradu Braziliji, dok je manja grupa upala u zgradu s nižeg nivoa, prema tvrdnjama svjedoka ali i video snimcima objavljenim na društvenim mrežama.

Predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva, koji je pobijedio Bolsonara u oktobru i preuzeo dužnost 1. januara, bio je u Sao Paulu, a Kongres nije zasjedao. I Kongres i predsjednički uredi bili su uglavnom prazni u nedjelju u vrijeme upada demonstranata.

Hiljade demonstranata stajale su i vikale s vrha zgrade Kongresa, a još hiljade njih pretrčavalo je srušene ograde kako bi došli do predsjedničkih ureda. Demonstranti su se žalili na suzavac, dok su se zaštitari stacionirani u Kongresu sklonili iza zgrade.

Invazije je kulminacija višemjesečnih protesta Bolsonarovih pristalica, koji su logorovali ispred vojnih baza širom zemlje pozivajući oružane snage da preuzmu kontrolu nad vladom i zaustave inauguraciju predsjednika Lule.

Prepoznajući u ovim događajima zbivanja na Kapitolu u Washingotnu nakon izbora u Sjedinjenima Američkim Državama 2020. godine, ljevičari su izrazili šok i bijes tvrdeći da nacionalni kongres napadaju teroristi, kako je to na Twitteru napisao senator Randolfe Rodrigues.