Ramazan kao poseban mjesec kod muslimana obilježava se diljem svijeta na razne načine, shodno kulturama i običajima država i naroda. Svako to obilježavanje na svoj je način lijepo, međutim, mnogi kažu da je ramazan u Bosni i Hercegovini poseban. Zaista i jeste.

Obilježavanje početka ramazana pucnjem topa u Sarajevu, kao i u pojedinim drugim gradovima, jeste tradicija. Red za somune, mukabele, šetnja čaršijom do sehura, iftari na otvorenom itd. – sve je to ustvari samo jedan dio ramazanskih ljepota u našoj državi. Ove godine, kao i prošlih godina, ramazan je počeo i “Ramazanskim vozićem” u mnogim gradovima gdje je prisustvovalo na stotine djece. Uzbuđenost i veselje djece s balonima i fenjerima u rukama koji iščekuju prvi akšamski ezan u ramazanu vidljivo je na svim objavljenim fotografijama i videozapisima. Imam jedne istanbulske džamije Mahmut Eroğlu pokrenuo je “vozić teravije”. Nakon teravih-namaza, djeca koja su klanjala uključuju se u vozić koji predvodi sam imam i dobijaju čokoladu i mlijeko.

Svake godine sve su više popularne i razne ramazanske dekoracije kojima se ukrašavaju domovi, posebno posvećujući pažnju da se djeci približe ljepote ramazana. Međutim, jedna od posebnih ljepota jesu naše džamije i aktivnosti džemata. Skoro sve mahalske džamije organiziraju iftare za svoj džemat, kao i posebno iftare za djecu koja idu u mekteb. Također, tu su i mukabele koje uče upravo mektepska djeca. Ti džematski iftari, osim što prikazuju ljepote ovog svetog mjeseca, ujedno i zbližavaju ljude, podsjećaju na važnost dijeljenja, navode na “takmičenje” u činjenju hajra samim time što mnoge te iftare neko od džematlija donira. Osim toga, posebna pažnja posvećuje se i čišćenju džamija, kao i uljepšavanju harema, cvijeća i slično. Iftari se obično održavaju u prostorijama džamija, gdje se s velikim zadovoljstvom pripremaju iftarske sofre.

Kao i u svemu, i u ovim džematskim aktivnostima izuzetna je posvećenost zadovoljstvu djece i približavanje najmlađih postača džamiji, odnosno namazu, kao i samom postu. Tako u pojedinim džamijama u Bosni i Hercegovini djecu koja dolaze na namaz dočekuje “slatki kutak”. Razni slatkiši postavljeni su u džamijama kako bi se djeca koja klanjaju namaz mogla počastiti i samim tim podstaknuti ih da ponovo dođu u džamiju. Koliko je samo ova aktivnost bitna i lijepa, pokazuje i činjenica da se ista počela koristiti i u pojedinim džamijama u Turskoj. Naime, nakon što su ove aktivnosti iz džamija Bosne i Hercegovine objavljene na društvenim mrežama u Turskoj, gradonačelnik grada Ordu Mehmet Hilmi Güler odlučio je da u džamijama u ovom gradu postavi “slatki ormarić”, gdje su pripremljeni slatkiši i bojanke za djecu koja dolaze da klanjaju.

Početkom ramazana na društvenim mrežama jedna od majki iz Bosne i Hercegovine objavila je fotografiju male tene u kojoj se nalaze dvije konvertibilne marke.

“Lukmanova patika i prvi odlazak u džamiju. Prvo sam pomislila da je nekom ispao novčić, a onda sam se sjetila priče o darivanju male obuće. Ugodno iznenađenje. Ovo nije mnogo, ali je zaista lijepa poruka svima nama. Pa eto, možemo se poslužiti istom kada na polici džamije ugledamo male patikice”, stajalo je u poruci. Ispod su se nizali komentari roditelja koji su isto doživjeli.

“Moj sin pronađe kada ide u mekteb”, “Moj sin svaki put s džume donese ovako u svojoj patikici. Sutra su sva djeca iz ulice išla u džamiju”, “Moja djevojčica je bila na podne namazu s babom i kada je došla kući iz čizmice je ispalo pet konvertibilnih maraka”, samo su neki od komentara. Koliko god da je veliki broj sličnih iskustava, isto tako, mnogo je onih koji ne znaju za ovaj običaj koji je zaista krasan primjer kako da djeca zavole ići u džamiju. Zato je potrebno više prepričavati ove lijepe običaje kako bi se sve više širili i tako još veći broj djece bio obradovan pri izlasku iz džamije.

Također, i ovaj običaj nakon što je objavljen, i u Turskoj je naišao na veliki broj pozitivnih komentara. Međutim, nije sve ostalo na komentarima. U turskom gradu Bayburt omladina je počela obilaziti džamije za vrijeme teravih-namaza i tražiti upravo patikice kako bi nagradili djecu. Načelnik općine Bahşılı u provinciji Kırıkkale također je započeo obilaženje džamija za vrijeme teravije kako bi obradovao vlasnike najmanjih patika.

Može se reći da se u mnogim zemljama ljepote ramazana vide očima, dok se u Bosni i Hercegovini osjećaju srcima. Upravo je zbog toga Bosna i Hercegovina posebna i izuzetno bogata, toliko da sa svojim običajima biva primjer življena islamskih vrijednosti. Samim time, još više je bitno da mi sami čuvamo i dalje nastavljamo s običajima naše vjere, tradicije i kulture.