Odbor Remembering Srebrenica regije West Midlands organizirao je, u saradnji s BH UK Network i Univerzitetom Aston, odavanje počasti za 8.372 osobe ubijene u Genocidu, počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Predsjednik Remembering Srebrenica za regiju West Midlands Mat Shaer istakao je, na tom događaju u prostorijama Univerziteta Aston u Birminghamu, važnost održavanja takvih događaja.

Komemoraciji su, među ostalima, prisustvovali Andy Street CBE, gradonačelnik West Midlands regije i Nasir Awan MBE, kraljičin izaslanik, te mnoge druge zvanice.

Publici se obratila i Selma Bektić, čiji su roditelji i ostali članovi porodice doživjeli strahote tokom Genocida u Srebrenici. Selma je rođena u Velikoj Britaniji, a pohađala je bh. dopunsku školu u Birminghamu.

"Ponosni smo na Selmu, smogla je snage da govori o stradanjima i patnjama svoje porodice koja je izgubila više od stotinu članova, a za njihovim ostacima još se traga", navodi se.

Kako je kazala Selma Bektić, tim događajem sjećaju se nedužnih ljudi koji su ubijeni "uključujući i moju porodicu i solidarišemo se sa žrtvama".

"Ovaj čin sjećanja znači više nego što ćete ikad znati", istaknula je.

Prikazan je kratki dokumentarni film "Remembering Srebrenica", a kod publike je izazvao jaka osjećanja.

Jelena Obradović-Wochnik, predavač politike i međunarodnih odnosa, direktor istraživanja na Univerzitetu Aston, Bosanska je porijeklom iz Sarajeva.

"U prezentaciji se osvrnula na to šta je dosad urađeno po pitanju memorijalizacije i kolektivnog sjećanja Genocida u Srebrenici", istaknuto je.

Kako navode organizatori u saopćenju za javnost, izgovorena je i srebrenička molitva koja će zauvijek ostati uklesana u srebreničkom kamenu s jakom porukom "Da se više nikome i nigdje ne desi ono što se desilo u Srebrenici".