Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES iz Ljubljane povodom aktuelnih događaja u Bosni i Hercegovini i sve izvjesnijoj mogućnosti izbijanja oružanih sukoba pripremio je analizu aktuelne situacije pod nazivom "Bosna i Hercegovin 2022: Od 'non-papera' do puzajućeg rata".

Kako je, između ostalog, istaknuto, politička kriza u BiH nije posljedica odluke tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje Genocida, nego je posljedica "duže vremena brižljivo planiranih aktivnosti prvenstveno člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića na disoluciji države BiH".

Za ostvarivanje tog cilja, tvrdi se u izvještaju IFIMES-a, dijelom su uspostavili kontakte i osigurali podršku i pomoć susjednih država, preko Evropske narodne stranke kao i preko radikalnih desničarskih političkih krugova u Evropi, uz korištenje znatnih sredstava koja potiču od kriminala i korupcije. Očekivanja su da aktuelni visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donese odluku o zabrani javnog djelovanja osobama pravosnažno osuđenim za ratne zločine i zločin Genocida, o oduzimanju građanskih prava tim osobama (zabrana kandidiranja i učešća na izborima), što bi im onemogućilo obavljanje bilo koje javne funkcije i prisutnost na javnoj sceni. Takva odluka bi smanjila napetosti unutar BiH i prekinula bi nastanak ponižavanja i vrijeđanja žrtava rata.

Tvrdi se i da su vojne prijetnje Rusije upućene prema Ukrajini, koje mogu eskalirati u vojni sukob, trenutni odraz političkog stanja u EU gdje se pod patronatom mađarskog premijera Viktora Orbana (Fidesz) i uz pomoć Rusije okupljaju "političko-kriminalne strukture (uglavnom) krajnje desne političke orijentacije počevši od profašističkih grupacija iz Austrije, Italije, Španije, Poljske, Francuske, Nizozemske, Slovenije, Hrvatske, koje su u funkciji ruskih interesa i djeluju kao političko-kriminalna internacionala".

Cilj navedenih političkih krugova je, tvrdi se u analizi, uspostavljanje novog svjetskog poretka po njihovoj mjeri. Oni sebe nazivaju "suverenistima", koji se navodno suprotstavljaju "globalistima". U osnovi radi se, navode, o političko-kriminalnim strukturama, koje zloupotrebljavaju etničke, vjerske, civilizacijske i druge osjećaje građana za ostvarivanje svojih ciljeva i interesa. Dolaskom na vlast novog američkog predsjednika Joea Bidena kao i novog njemačkog kancelara Olafa Scholza (SPD) nanesen je ozbiljan udarac tim političkim krugovima i njihovim namjerama i interesima.

IFIMES ističe da je završna faza dijaloga između zvaničnog Beograda i Prištine posljednja šansa za jedan dio političkih krugova, koji pokušavaju izvršiti prekrajanje granica u regionu, iako je arhitektura granica u regionu završena proglašenjem nezavisnosti Kosova. U tu svrhu s određenim ciljem plasirani su u javnost tzv. non-paperi, koji se pripisuju premijeru Slovenije Janezu Janši (SDS/EPP).

Napadi u regionu su usmjereni prvenstveno prema BiH i Sjevernoj Makedoniji. U Sjevernoj Makedoniji se odvija obavještajna operacija "Konjićev skok", koja je imala za cilj srušiti legalnu vladu Zorana Zaeva (SDSM) i dovesti na vlast Nikolu Gruevskog (VMRO-DPMNE), koji se nalazi pod zaštitom Viktora Orbana s utočištem u Budimpešti.

Obavještajna operacija "Konjićev skok" je u zadnjem trenutku osujećena i spriječena, spretno je izvršen manevar makedonskih patriotskih snaga, jer je poslije ostavke Zorana Zaeva formirana nova vlada ponovo sa SDSM na čelu, koju vodi premijer Dimitar Kovačevski (SDSM).

IFIMES dalje tvrdi da se u BiH trenutno odvija obavještajna operacija kodnog imena "Kula", koja je također koordinirana iz Budimpešte.

U Federaciji (51 posto teritorije BiH) odvija se 3/4 ekonomskih tokova u BiH. Kičma ekonomskog sistema države je Federacija, koja je i u periodu korona krize prošle godine ostvarila budžetski suficit od 120 miliona KM (60 miliona eura). Preko kriminalne i nezakonite raspodjele prihoda u Upravi za indirektno oporezivanje, kojom u ime Federacije i države BiH upravlja HDZ, više od 800 miliona KM (400 miliona eura) godišnje se neopravdano i nezakonito isplaćuje entitetu Republika Srpska na štetu Federacije. Od tog iznosa, tvrdi se u dokumentu, jedan dio sredstava namijenjen je i za korupciju stranih zvaničnika, koji djeluju protiv BiH i njenih građana (i privrednih subjekata), koji kao poreski i drugi obaveznici uplaćuju ta sredstva. Istraživanje je pokazalo da je 95 posto zvaničnika EU-a koji rade u i vezi s BiH izloženo korupciji, a na nju nisu imune ni američke diplomate. Dragan Čović i HDZ BiH blokiraju formiranje nove Vlade FBiH, odnosno implementaciju izbornih rezultata iako su izbori održani 2018. godine, uvjetujući formiranje nove Vlade FBiH donošenjem Izbornog zakona po njihovoj želji i mjeri, navodi IFIMES.

U analizi se naglašava da se radi o klasičnoj namjernoj opstrukciji i destabilizaciji (učešće u obavještajnoj operaciji "Kula"), jer je "Čoviću jasno da se ne može donijeti novi Izborni zakon po njegovoj želji i mjeri kako bi mu se osiguralo da ponovno bude izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Prethodno je potrebno sprovesti ustavne promjene, a za to je potrebna politička volja, ali i vrijeme od najmanje godinu".

Dodaje se da je prije usvajanja usklađenog prijedloga ustavnih promjena u Parlamentu BiH potrebno pribaviti mišljenje Venecijanske komisije, a postoji i mogućnost podnošenja apelacije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu na ponuđena ustavna rješenja. Navode da tek kada se izvrše ustavne promjene može se donijeti novi Izborni zakon. OSCE savjetuje državama da ne mijenjaju izborna pravila u izbornoj godini, a BiH prema važećem izbornom zakonu Opće izbore mora raspisati najkasnije u prvoj polovini maja 2022. godine. U djelovanju specijalnih izaslanika Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst, koji pokušavaju u sadašnjoj ratnoj atmosferi u BiH postići ostvarenje ciljeva i interesa Dragana Čovića i HDZ BiH i "preko noći" donijeti novi Izborni zakon, detektirani su visoki korupcijski rizici. Načinu donošenja ustavnih promjena "preko noći" suprotstavile su se patriotske političke snage i stručna javnost, tvrdi IFIMES.

Ustavni sud FBiH, prema Ustavu FBiH, broji devet sudija, od kojih četiri mjesta nisu popunjena. Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je prije više od dvije godine završilo konkursnu proceduru za nedostajuće sudije i sada su na potezu predsjednik i dva potpredsjednika FBiH. Međutim, navodi se, predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZ BiH) vrši opstrukciju po istoj matrici HDZ-a BiH kao u drugim slučajevima, jer odbija da potpiše imenovanja, uprkos insistiranjima oba potpredsjednika FBiH (Melika Mahmutbegović i Milan Dunović). Zbog toga Ustavni sud FBiH radi na ivici kvoruma.

Istovremeno, Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa FBiH, koje se bira iz reda imenovanih sudija Ustavnog suda FBiH, nije popunjeno i ne može da radi. To znači da svaki put kada dvije trećine jednog kluba u Domu naroda Parlamenta FBiH pokrenu pitanje vitalnog nacionalnog interesa i kada se Vijeće mora očitovati, u redovnoj proceduri (kada je Vijeće funkcionalno) se predmetni zakon povlači s dnevnog reda do odluke Vijeća.

Kako Vijeće, zbog namjerne opstrukcije predsjednika FBiH Marinka Čavare, a po nalogu HDZ BiH, ne funkcionara, svaki zakon za koji je pokrenuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa ne može biti vraćen na dnevni red.

Kako se dalje navodi u izvještaju, montirana afera "Respiratori", kao dio obavještajne operacije "Kula", nema stvarne povezanosti s nabavkom respiratora i nije uzrok nego povod da se procesuira premijer FBiH Fadil Novalić i dodatno oslabi Vlada FBiH i umanje njeni postignuti rezultati. Konačni cilj je rušenje ekonomskog sistema FBiH, kao faze u rušenju države BiH. Odvijaju se napadi na Novalićeve najbliže saradnike i vrši nezakonito prisluškivanje, vrše prijetnje i pritisci od tužilaca. Prijetnje uposlenima u kabinetu premijera Novalića i slične aktivnosti su nezakonita postupanja tužilaca i ometanje pravde. Ne iznenađuju pritisci i zastrašivanje njegovih najbližih saradnika. Sve se radi s ciljem da se dodatno oslabi i osami premijer Novalić s krajnjim ciljem njegovog potpunog slamanja. U tome za sada nisu uspjeli.

Jedan od ključeva za razbijanje BiH su i napadi na ekonomsko-monetarni sistem BiH. Prema premijeru Fadilu Novaliću se primjenjuje sličan način obavještajnog djelovanja koji je primjenjivan prema Anti Markoviću, predsjedniku Saveznog izvršnog vijeća (Vlade) SFRJ ili u samim počecima izazivajući aferu Agrokomerc u urušavanju ekonomskog sistema jedne države. BiH je blokirana država, a u rukama negatora Holokausta i Genocida je izvršna, zakonodavna i sudska vlast. U takvim okolnostima Vlada FBiH uspijeva održati BiH "u životu". U svrhu obavještajne operacije "Kula" koriste se i internet news portali, kojih u BiH ima oko 600, dok je 1/3 tih portala producira lažne, tj. fake vijesti i ima sumnjive i netransparentne osnivače i finansiranje. Operacijom "Kula" planirano je izazivanje međubošnjačkog sukoba kao uvoda za pokretanje oružanih sukoba u BiH.

Analitičari upozoravaju na tešku sigurnosnu i političku situaciju u BiH i činjenicu da ključne sigurnosne prijetnje BiH ne dolaze samo od Rusije nego od država članica EU i NATO kao što su Hrvatska, Mađarska, Slovenija, Poljska, kao i nekih drugih država. Te činjenice su ozbiljno pitanje za čelništvo EU i NATO o ulozi njenih članica u poticanju ratnog sukoba u BiH. Činjenica je, da je situacija u Evropi kompleksna i prepletena policentričnim interesima i centrima moći znači da eventualni ratni sukob u BiH ne bi bio lokalni ili regionalni sukob nego bi zahvatio veći dio Evrope. Historija je učiteljica života i ne smije se zaboraviti da je Prvi svjetski rat upravo započeo u glavnom gradu BiH, u Sarajevu. Ukoliko se ne zaustavi destruktivno djelovanje BiH ide ubrzano od non-papera ka "puzajućem ratu" i svi u tom lancu, ukoliko se utvrdi njihova odgovornost, mogu biti sankcionirani. BiH ne bi bila dovedena u postojeću situaciju da su institucije pravosuđa pravovremeno i odgovarajuće reagirale protiv svih onih koji krše ustavni okvir i zakone te ugrožavaju mir i stabilnost u toj zemlji.