Društvo | 12.03.2022.

FETÖ i bibliotečna djelatnost

U biblioteci Burch univerziteta 142 knjige o Fethullahu Gülenu

Knjige govore o samom Gülenu, njegovom shvatanju svijeta, viziji, o Gülenovom pokretu, njegovim govorima u New Yorku, Gülenovom shvatanju suneta, istini o Gülenu, o 11 dana s Gülenom, jednom mjesecu s Gülenom u Americi  i sve što vas zanima o... Gülenu

AMINA ŠEĆEROVIĆ-KAŞLI

Šta reći o biblioteci jednog univerziteta u kojoj se nalazi čak 142 djela o čovjeku koji propagira bolesnu ideologiju i predvodi terorističku organizaciju? Nije riječ o studiju kriminalistike ili forenzike ili psihologije, radi se o biblioteci Burch univerziteta i knjigama Fethullaha Gülena.

Nakon što smo prošle sedmice u časopisu Stav objavili pojedina svjedočenja bivših učenika Richmond škola i Burch univerziteta, pojavili su se i komentari na društvenim mrežama, kao i mailovi našoj redakciji. Jedan od javnih komentara na društvenim mrežama jeste priznanje da je pisanje Stava utemeljeno na autentičnim iskustvima učenika.  

“Nikada im neću oprostiti kada su pokušali da nam nametnu da čitamo Gülenovu knjigu za ocjenu iz vjeronauke i, kada sam to odbio, bio sam poslan na razgovor kod direktora uz prijetnje sankcijama. Ako hoćeš do pekara, morao si pitati 'abija', ako se tom abiju fikne da ti ne dozvoli, ti noćiš gladan.”

NIKADA NIKO NIJE PRIZNAO POVEZANOST

Osim toga što turske institucije već godinama upozoravaju i informiraju domaće institucije da su pomenute škole vezane za terorističku organizaciju FETÖ, koja je pokušala izvršiti državni udar u Turskoj, tu je i mnoštvo argumenata i dokaza koji to i dokazuju. Jedni od dokaza jesu i ispovijesti bivših učenika, kao i potvrde pojedinih FETÖ pripadnika, a i sami osnivači nekadašnjih Bosna Sema obrazovnih institucija za turske medije 2011. godine kazali su da su “u Bosnu došli jer je to tražio Fethullah Gülen”.

Iako postoji toliko dokaza o povezanosti škola s FETÖ, upitno je zašto se do sada niko iz pomenutih škola nije izjasnio po tom pitanju, odnosno zašto nisu priznali da su bili Gülenova škola, a, kako danas tvrde, da sada nisu. Zašto uporno pokušavaju obmanuti javnosti ponašajući se kao da prvi put čuju za ime Fethullaha Gülena?

Uz sav trud da se izbrišu tragovi vođe terorističke organizacije Gülena u ovim školama, ipak su neki tragovi i ostali. Pa tako u (online) biblioteci Burch univerziteta u Sarajevu su se nekada nalazile i knjige Fethullaha Gülena. Vjerovatno one knjige za koje bivši učenici tvrde da su ih morali čitati, te da su bili pitani o knjigama. U pomenutoj biblioteci nalazila su se registrirana čak 142 djela Fethullaha Gülena i o Gülenu. Tu su npr. knjiga Islam i demokratija, Neophodnost međureligijskog dijaloga, Nedoumice našeg vremena i slično. Mnoga djela su na turskom, a veliki broj je i na bosanskom jeziku, kao i na engleskom. Tu su i knjige drugih pisaca, opet pripadnika FETÖ organizacije, a koje govore o samom Gülenu, njegovom shvatanju svijeta, viziji, o Gülenovom pokretu, njegovi govori u New Yorku, Gülenovo shvatanje suneta, istina o Gülenu, 11 dana s Gülenom, jedan mjesec s Gülenom u Americi  i mnoge druge. Osim toga, u biblioteci su se mogle naći i knjige o pokretu “Hizmet” kao što su Vodič “Hizmeta”, “Hizmetov čovjek” i slično.

SVE O GÜLENU NA JEDNOM UNIVERZITETU

Mnogo je lakše ako kažemo da se u biblioteci Burch univerziteta nalazilo apsolutno sve o Fethullahu Gülenu. Skoro pa sigurno da ne postoji nijedan drugi univerzitet u Bosni i Hercegovini, pa i šire, koji ima 142 knjige o jednoj te istoj osobi ili temi. Uprkos ovoj činjenici, koju ne može niko osporavati jer se radi o dokazanim tvrdnjama, danas pojedinci tvrde kako se na Burch univerzitetu ili u “Richmond” školama nikada nije spominjao Gülen, ili, kao što rekosmo, nikada niko iz ovih škola nije otvoreno priznao povezanost s Gülenom, a kada se pogleda sadržaj biblioteke, smiješno bi bilo govoriti o nepovezanosti ovih ustanova s Gülenovim pokretom.

Ako nekome nisu dovoljne ni ove knjige, neka pogleda i o čemu su predstavnici Burch univerziteta govorili na konferenciji u Italiji 2016. godine. Na Univerzitetu u Padovi Adnan Yaman, ispred Burch univerziteta, govorio je o “pokretu 'Hizmet' i ljudskim pravima”. Također, 2014. godine snimljen je i dokumentarac o Gülenu pod nazivom Love is Verb, gdje se producentica Terry Spencer Hesser, između ostalog, zahvaljuje i Burch univerzitetu u Sarajevu.

Da li se i dalje gore pomenute knjige nalaze u biblioteci ovoga univerziteta, ne znamo, ali znamo da su Reuters i The Guardian pisali da je upravo Internacionalni Burch univerzitet u Sarajevu povezan s Fethullahom Gülenom.

Ako lažu bosanski mediji, kako pojedini tvrde, lažu li mediji koji imaju globalni utjecaj?

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Zgrada koju su spalili srpski zločinci

Naoružani tinejdžeri nasumično ubijali svoje vršnjake i nastavnike

Draga majka našega Pejgambera te večeri rodi zrno bisera

Azir Osmanović u UN-u: Međunarodnim priznanjem genocida zaustaviti poricanje, historijski revizionizam i prijetnje nasiljem