Nakon devet mjeseci istrage argentinske federalne policije, bosanskohercegovački trgovac drogom Božidar Ratković, član kartela Los Balcanes, uhapšen je u martu, nakon što je kriminalna organizacija koju vodi ubacila 149 paketa teških oko 165 kilograma kokaina, u brodski kontejner za Evropu.

Kako pišu argentinski mediji, međunarodna policijska akcija nazvana “Istočno obećanje” završila je hapšenjem Ratkovića koji se s lažnim brazilskim dokumentima spremao pobjeći u Boliviju. Njegovih osam saučesnika takođe nije imalo sreće, te su i oni uhapšeni, uključujući i Ratkovićevog advokata.

Osim kokaina, zaplijenjeno je još 1,2 kilograma marihuane, 312.882 dolara, 1.091.285 pezosa, četiri kamiona, dva automobila, motocikl, quad, oružje, mobiteli i drugi predmeti.

Kako danas pišu, argentinski mediji pretpostavlja se da je organizacija djelovala najmanje godinu i po dana sa sjedištem u gradu Zárateu odakle su brodovi puni robe isplovljavali za Evropu. Prvog aprila je isplovio brod "Grande Francia" firme Grimaldi koji je krenuo prema Evropi. Nakon što je prošao kroz luku u Brazilu, krajem istog mjeseca brod je pristao na Tenerifima u Španiji.

Ratković i saradnici nisu znali da ih prate argentinski carinici i agenti iz odjela za borbu protiv narkotika. Kada je brod stigao na odredište, na njega se ukrcala policija. U označenom kontejneru pronašli su cigle kokaina, unutar plavih vrećica na kojima su bili portreti Ala Caponea i Nemesia Rubéna Oseguere Cervantesa, zvanog "El Mencho", šefa meksičkog kartela nove generacije.

Objavljeni su i argetinskoj policiji poznati podaci o Božidaru Ratkoviću. Ratovao je tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu a pretpostavlja se da je bio i dio obavještajnih službi. Optužen je za ubistvo talijanskog policajca, tako da je dio Interpolove Crvene liste i traži ga talijansko i brazilsko pravosuđe. Godine 2010. uhvaćen je u brazilskom Puerto Alegreu, nakon što je bio povezan s krijumčarenjem 500 kilograma kokaina, procijenjenih na 1.230.000 eura, koji su 2008. zaplijenjeni na riječnom brodu u blizini Manausa, grada u Amazoniji.

U Brazilu je Ratkovićeva organizacija imala bazu u gradu Florianópolisu i posvetila se izvozu, putem teretnih ili turističkih brodova, kokaina nabavljenog u južnoameričkim zemljama, uglavnom Boliviji, za daljnju prodaju u Evropi i Južnoj Africi. U Argentini je uspostavio mreže s lokalnim trgovcima drogom kako bi slali pošiljke za Evropu. Imao je tijesne veze sa Kolumbijom a tvrdi se kako mu je u poslovima sa drogom glavni partner bio takođe uhapšeni Srbijanac Dragan Radulović.

Kada je uhapšen u Brazilu, Ratković je koristio nadimak "Doktor" i lažno ime Slobodan Njegić, pod kojim je bio zatvoren sve dok sve dok otisci prstiju nisu pokazali da je on ustvari "Božo". U Argentini je proveo četiri godine u zatvoru zbog trgovine drogom, a pušten je 2020. godine. U Boliviju i Brazil je putovao sa lažnom ispravom.

Ratković je koristio nadimke Božo i Brale. Prema saznanjima argentinskih istražitelja, rođen je šestog januara 1966. godine u Trebinju, ali je koristio identitet Gorana Simića, s datumom rođenja 14. oktobra 1968. godine. S tim je lažnim pasošem putovao u Kolumbiju, Brazil i druge zemlje. Također se tvrdi da grupa njegovih saučesnika, svi iz zemalja bivše Jugoslavije, djeluje i u Njemačkoj.

Do prvog hapšenja u Brazilu, živio je luksuznim životom u četvrti Moema u São Paulu, iako se sumnjalo da je opasni kriminalac sa jakim vezama sa evropskom mafijom. Nakon što je uhapšen, izručen je Argentini, odslužio je kaznu i pušten je na slobodu.

Prije nekoliko sedmica njegov srbijanski partner uhapšen je u iznajmljenoj vili. To je bio znak Ratkoviću pa je pokušao pobjeći prema Boliviji s lažnim brazilskim dokumentima na ime Jefferson Do Carmo Pereira ali je uhapšen prije što se uspio domoći granice.