Prije nego što je postao trener, osam godina se vozio na kamionu za smeće a čistio je i zgrade. Preplanuli Adonis u pripijenoj bijeloj košulji koji je ovog utorka vodio Saudijsku Arabiju do jedne od najnevjerovatnijih pobjeda u historiji Svjetskih prvenstava (1-2 protiv Argentine) iza sebe ima sjajnu priču. O dječaku koji je sanjao da bude fudbaler i našao se kao trener na destinaciji koju nije mogao zamisliti. Herve Renard (Aix-les-Bains, Francuska, 54 godine), prije tri godine potpisao je ugovor sa Saudijskom Arabijom.

“Trener je neko ko ima sposobnost prilagodbe iznad prosjeka”, kaže Renard. O njemu govori njegova karijera s prošlošću u reprezentacijama Gane, Zambije, Angole, Obale Slonovače i Maroka prije nego što su ga zaveli saudijski dolari. “Novac nije beznačajan problem, ali nije ni glavni. Trebala mi je promjena, sportski izazov i prije svega ponovo doživjeti Svjetsko prvenstvo”. Juče je napravio čudi, sa Saudijskom Arabijom savladao je Argentinu, jednog od favorita. "Kad dođeš na Svjetsko prvenstvo moraš vjerovati da je sve moguće", kaže.

Renardova karijera ne može se razumjeti bez pogleda na afrički kontinent, gdje je stigao prije 15 godina zajedno sa Claude Le Royem, jednog od onih trenera koji putuju svijetom i rade na raznim destinacijama. Sa njim je već bio u Kini, Vijetnamu pa čak i u četvrtoj engleskoj i trećoj francuskoj ligi prije nego što se javio na poziv iz Gane.

Renard je znao da neće biti veliki fudbaler iako je jedno vrijeme dijelio svlačionicu sa Zinedineom Zidaneom. Zidane je kratko igrao u Cannesu a Renard je krenuo suprotnim putem. Igrao je amaterski fudbal i kombinovao ga sa teškim fizičkim poslovima.

Le Roy mu je rekao da ide kada je primio poziv iz Zambije a u međuvremenuje radio u Angoli, gdje je dao otka zbog neplaćanja. U Africi je postao legenda. Prvo je odveo Zambiju do pobjede na Afričkom kupu koju niko nije očekivao, a onda sa Obalom Slonovače postao jedini Evropljanin koji je dva puta bio afrički prvak. Već je postao "bijeli čarobnjak".

S Marokom je napravio skok sa 81. na 45. mjesto na FIFA-inoj ljestvici i odveo ih na prvo Svjetsko prvenstvo nakon 20 godina. Sada živi u Dakaru, odatle avionom odlazi do Arabije. „Prednost mi je što su svi moji igrači u saudijskoj ligi i praćenje je lakše. Ali za dizanje nivoa kvaliteta bilo bi dobro da igraju u inozemstvu, u Ligi prvaka”, objašnjava.

Tipičnog saudijskog fudbalera nije bilo lako modelirati za najviši takmičarski nivo.jer su oni velike zvijezde u svojoj zemlji, popularni su i zarađuju milionske plaće. Tehnički dobra ali nezahtjevna saudijska reprezentacija podbacila je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, sada žele taj utisak popraviti. Prvi korak, pobjedom nad Argentinom, su već napravili, Do njih je kamo će ih to odvesti. Ove godine su igrali 12 utakmica i pobijedili u samo tri, protiv Omana, Australije i Islanda. Sve se zaboravilo nakon senzacije u utorak. Renard je opet bijeli čarobnjak.