Urugvajac Villaverde postigao je prvi službeni pogodak, a Ansu Fati posljednji na starom Camp Nouu. Niko se na tom stadionu nije toliko proslavio kao Leo Messi, a ko će biti strijelac prvog službenog pogotka na novom Spotify Camp Nou nakon renoviranja, tek ćemo vidjeti. Pun pogodak ovih dana postigla je turska građevinska kompanija Limak, uspjeli su dovršiti rušenje treće tribine, što je bitan korak za početak velike obnove stadiona, mjesec dana prije vremena.

Veliki je to napredak, budući da su radnici 1. juna krenuli na posao. U četiri mjeseca, 30. septembra, uspjeli su okončati prvu fazu obnove mjesec dana ranije od planiranog. Nešto što je vrlo važno jer je Spotify Camp Nou projekat u kojem je vrijeme postalo prioritet.

Cilj je da se ekipa Blaugrane kući vrati u novembru 2024. godine, što koincidira sa 125. obljetnicom kluba. "Finale nam je za godinu dana", kaže Joan Sentelles, direktor operacija. Limak je tu obavezu preuzeo kada je pobiejdio na tenderu za izgradnju stadiona.

I turska građevinska firma htjela je pokazati snagu na početku, stekavši gotovo četiri sedmice prednosti u ovoj utrci s vremenom. U klubu procjenjuju da će s punim kapacitetom stadiona, u augustu 2026. godine, na stadionu uprihodovati 247 miliona godišnje. Iz tog razloga klub je u ugovor stavio milionske kazne za svaki dan kašnjenja radova.

To ne zabrinjava građevinare iz Limaka. “Ovo je veliki izazov projekta: vrijeme. Ali vrlo smo uvjereni u poštivanje rokova. Nikada nismo morali platiti kaznu,” ponavlja Haldun Firat Köktürk, generalni direktor Limak Contructiona. Primjera ne nedostaje: most Çanakkale dovršen je 18 mjeseci ranije, u senegalsku zračnu luku ušli su kad je bila stara osam godina i predali su je za osam mjeseci, a za sjedište Centralne banke Turske u Istanbulu, koje će biti druga najviša zgrada u Evropi s 380 metara, u manje od četiri godine podigli su 56 katova. Cijena cijelog psola u Barceloni iznosi 960 miliona eura.

Po završetku prva faze rušenja kreću građevinski radovi za koje će se broj radnika utrostručiti. Do sada je na stadionu radilo 450 radnika dnevno, od sada će u prosjeku biti 1.500 radnika. Ovdje će postotak stanovnika pasti na 70 posto jer će radna snaga stizati iz Rumunije, Bugarske i Turske.

Još jedna promjena bit će vidljiva golim okom vrlo brzo, velika dizalica od 85 metara neće biti sama. Još dvije se već postavljaju. A prije ljeta bit će ih šest, svi iz kuvajtske zračne luke. Ovih šest gigantskih dizalica, u vlasništvu Limaka, ključ su za mogućnost rada na različitim dijelovima perimetra stadiona u isto vrijeme, a zatim za nastavak radova na trećoj tribini kada se tim vrati na Spotify Camp Nou sa 65 dizalica. Konačan kapacitet stadiona bit će 104.500 gledatelja.