Turske borbene bespilotne letjelice Bayraktar TB2 postale su poznate posljednjih godina, jer se čini da taj dron igra odlučujuću ulogu u raznim sukobima. No, mnogi stručnjaci su se pitali koliko bi Bayraktari doista bili učinkoviti protiv ozbiljne vojne sile. Čini se da im je ruska invazija na Ukrajinu dala priliku da nađu odgovore.

Snimke koje je ukrajinska vojska objavila tokom vikenda pokazuju da TB2 djeluje protiv ruskih snaga, uništavajući dugačke ruske vojne kolone u Hersonu, blizu Kijeva. Desetine života i naoružanja su izgubljeni nakon napada u Bayraktara.

TB2 su dokazano uspješni protiv nekoliko protivnika u sukobima u Libiji, Siriji i Nagorno-Karabahu, no nikada se nisu suočili s vojskom koja ima sofisticirane mogućnostima elektronskog ratovanja i najsavremenije sisteme protuzračne odbrane.

Prije napada Rusije, turski zvaničnici  vjerovali su da bi dronovi mogli biti učinkoviti protiv ruske vojske. Ukazali su na rezultate TB2 u uništavanju različitog oružja ruske proizvodnje u Siriji, Nagorno-Karabahu i Libiji, posebice na sistem protuzračne obrane Pantsir, koji je postao predmet sprdnje zbog neuspjeha da skine turske dronove.

Ukrajina i Turska imaju blisku suradnju u odbrambenoj industriji a taj je  odnos procvjetao posljednjih godina. Proizvođač TB2 Baykar gradio je tvornicu u Ukrajini prije rata.

Ukrajinske firme takođe proizvode motore za TB2, a Turska je Kijevu prodala više od 20 Bayraktara tokom dvije godine. Neki stručnjaci vjeruju da bi broj TB2 u ukrajinskom arsenalu mogao biti još veći.

Mnogi promatrači vjeruju da ruska ofanziva ne ide kako je planirano, te je bilo glupo od Moskve slati vojnike bez prethodnog uništavanja ukrajinskih zračnih snaga, uključujući i njezine dronove.

Ipak, neuspjeh Rusije da ukloni TB2 može se svoditi na nekoliko razloga. Kao prvo, nema zračnu nadmoć nad cijelim zračnim prostorom Ukrajine.

"Ruske zračno-svemirske snage imaju lokalnu zračnu nadmoć nad određenim mjestima ali ne i pravu zračnu nadmoć nad cijelim ukrajinskim zračnim prostorom", rekao je za Middle East Eye Can Kasapoglu, direktor odbrane istanbulskog think tanka EDAM. “Osim toga, ruska vojska je napala veliki broj ukrajinskih zračnih baza, ali neke još uvijek imaju operativne uzletno-sletne staze i objekte."

Robert Lee, viši saradnik na Institutu za vanjsku politiku, kaže da je Rusija na početku rata imala sposobnost uništavanja TB2 na zemlji i na aerodromima, ali to iz nekog razloga nije uspjela učiniti. “Osim toga, čini se da njihova protuzračna odbrana koja prati kopnene snage u bitku nije bila spremna suočiti se s TB2. Nije sasvim jasno zašto je to tako”, rekao je.

Snimak koji je objavila ukrajinska vojska pokazuje da TB2 zapravo nisu bili ugroženi sistemima protuzračne odbrane. Dosadašnji dokazi pokazuju da se većina letova izvodi lako i bez štete. Za sada postoji potvrda o samo jednom oborenom TB2, iako je rusko ministarstvo odbrane tvrdilo da je tokom vikenda oborilo tri od njih.

Kasapoglu kaže da jedan od video zapisa koji kruži internetom prikazuje TB2 kako uništava Buk, ruski mobilni sistem protuzračne odbrane. "Lekcije naučene iz Sirije, Libije i Karabaha već su uvijek iznova upućivale na borbenu učinkovitost turskih bespilotnih letjelica protiv mobilnog sovjetsko-ruskog protuzračnog oružja, posebno kada im nedostaje mrežni senzorski kapacitet", rekao je.  “Međutim, ostaje za vidjeti hoće li uslijediti druge uspješne akcije i hoće li se udar na Buk pretvoriti u obrazac tokom rata.”

Kasapoglu kaže da je napad i uništavanje konvoja čečenskih boraca u blizini Kijeva bio značajniji, budući da su te trupe vrlo iskusne jedinice poznate po svojoj brutalnosti, "što je moglo promijeniti taktičku situaciju tamo". Jedan turski izvor rekao je za MEE da su Ukrajinci koristili, kako on naziva, taktiku "udri i bježi" kako bi savladali ruske trupe.

Neki analitičari su dovodili u pitanje učinkovitost ruskih sistema elektronskog ratovanja protiv TB2 prije nego što je izbio rat u Ukrajini. Analitičari Stijn Mitzer i Joost Oliemans, koji vode popularni odbrambeni blog pod nazivom Oryxspioenkop, napisali su u decembru da se najmoderniji ruski sistemi elektronskog ratovanja nisu uspjeli boriti protiv TB2 u Nagorno-Karabahu. Dodali su da su se raketni sistemi zemlja-zrak, kao što su Pantsir, Tor i Buk, koji su raspoređeni u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu, također pokazali nedovoljno sposobni protiv turskih bespilotnih letjelica.