Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su predsjednik SEDEF fondacije Hasan Topaloğlu i koordinator Fondacije Maarif u  Bosni i Hercegovini Yakup Gül.

Topaloğlu je u svojoj izjavi naveo da je prvi predsjednik nezavisne Bosne i Hercegovine, rahmetli Alija Izetbegović, rekao: "Naša braća Turci bi trebali ovdje osnovati univerzitet. Neka naša omladina bude bliža. Neka se izgradi čvrst most za budućnost između dvije zemlje".

Podsjetivši da su 2003. godine sa tim prijedlogom rahmetli Alije osnovali SEDEF fondaciju za Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) Topaloglu je rekao: "Danas smo započeli sa obrazovanim studijama da spriječimo FETO da kroz škole uzme Bosnu i Hercegovinu za taoca. Prvu privatnu osnovnu školu u Bosni i Hercegovini - Osnovnu školu Isa Beg-Ishaković i Međunarodnu Gimnaziju Sedef (IGS), koju smo osnovali, predali smo turskoj Fondaciji Maarif, koja je postavila barijeru protiv FETO-a u 55 zemalja".

Topaloglu je rekao i da vjeruje da će Fondacija Maarif uspješno raditi svoj posao u preuzetim školama.

"Vjerujem da će Fondacija Maarif, koja nastavlja uspješno raditi u mnogim zemljama u srednjem obrazovanju, zajedno sa sopstvenim školama i ovim školama koje je preuzela pružiti vrlo korisne usluge u Bosni i Hercegovini. Nećemo dati priliku terorističkim strukturama da ispiru mozak mladih ljudi i da uzimaju zemlje kao taoce kroz obrazovanje". 

Topaloğlu je dodao i da će nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini.

"Kao SEDEF fondacija, osim toga što želimo naš univerzitet podići na viši nivo, nastavit ćemo služiti našoj bratskoj zemlji, Bosni i Hercegovini, u predškolskom obrazovanju i obuci sa našim vrtićem KidIUS, te na medijskom polju sa Balkan Newsom. Želio bih da izrazim iskrenu zahvalnost volonterima  u obrazovanju i požrtvovnom osoblju sa kojima godinama radimo zajedno u obje naše škole, kazao je Topaloglu.

Koordinator Fondacije Maarif u  Bosni i Hercegovini Gül je, s druge strane, naveo da su danas potpisanim sporazumima škole koje su u sastavu SEDEF-a prešle pod pokroviteljstvo Fondacije Maarif, te kazao: " Fondacija Maarif nastavlja obrazovne aktivnosti u 55 zemalja. Maarif će podijeliti svoje međunarodno iskustvo u ovim školama i osigurati da ove novopreuzete škole budu obrazovni centri po međunarodnim standardima. Fondacije Maarif će brzo kompletirati infrastrukturu svih potrebnih studija kako bi učenici mogli da se školuju u boljim okruženjima i moderno opremljenim učionicama".