Zajedno s Katarom, Turska nastavlja djelovanje u smjeru prema stavljanju u punom kapacitetu međunarodnog aerodroma Kabul Hamid Karzai, koji je važan za sav avganistanski narod, izjavio je u utorak turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Obraćajući se Odboru za planiranje i budžet turskog parlamenta, Akar je naveo da su Oružane snage Turske (TSK) preuzele važne dužnosti u Afganistanu i da, u skladu s rezolucijama Ujedinjenih naroda i NATO-a, u Afganistanu od 2002. godine radi otprilike 20.000 pripadnika tijelo TSK-a.

“Nakon odluke SAD-a i NATO-a da napuste Afganistan, u posljednjem periodu koji se razvijao brže nego što se očekivalo i uslovi postali teži, donesena je odluka o evakuaciji i proces je uspješno završen za manje od 48 sati kako je planirano”, rekao je.

"Kao Turska, nastavit ćemo pomno pratiti razvoj događaja u regionu od sada", dodao je Akar.

U roku od 10 dana u avgustu, talibani su objavili svoju kontrolu nad većim dijelom Afganistana paralelno s povlačenjem Sjedinjenih Država iz zemlje nakon 20 godina vojnog prisustva. Ubrzo nakon povlačenja snaga, tehnički timovi iz Turske i Katara počeli su da rade na vraćanju aerodroma u operativne standarde.

Nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom, Turska je ponudila tehničku i sigurnosnu pomoć na aerodromu. Održavanje aerodroma otvorenim nakon što su strane snage predale kontrolu od vitalnog je značaja ne samo za Afganistan kako bi ostao povezan sa svijetom, već i za održavanje zaliha pomoći i operacija.

Turska radi s Katarom na ponovnom otvaranju aerodroma u glavnom gradu Afganistana za međunarodna putovanja. Međutim, potrebne su popravke prije nego što se komercijalni letovi mogu nastaviti.

Turska vlada je zauzela pragmatičan pristup nedavnim događajima u Afganistanu. Podvlačeći da se u Afganistanu pojavila nova stvarnost, Ankara je rekla da će ići naprijed u skladu s tim, dok će komunikacija sa svim relevantnim akterima ostati otvorena.

Talibani kažu da žele međunarodno priznanje, ali upozoravaju da će slabljenje njihove vlade utjecati na sigurnost i izazvati još veći egzodus migranata iz zemlje. Talibanski zvaničnici ranije su istakli da žele da Turska pruži pomoć i podršku afganistanskom narodu. Pozvali su Tursku da bude prva zemlja koja je formalno priznala novu administraciju u Afganistanu.

Turska, članica NATO-a, zadržala je svoju ambasadu u Afganistanu nakon što su se zapadne zemlje povukle nakon preuzimanja vlasti talibana i pozvala te zemlje da pojačaju angažman. Istovremeno je rečeno da će u potpunosti raditi s talibanima samo ako formiraju inkluzivniju administraciju.