Turska je neutralizovala 44 terorista u antiterorističkim prekograničnim operacijama od prošle sedmice, izjavio je u subotu državni ministar odbrane Hulusi Akar, javlja Anadolija.

Odgovarajući na pitanje AA o operacijama koje su pokrenute nakon što su tri turska vojnika ubijena u eksploziji improvizirane naprave Akar je rekao:

"Nakon izdajničkog napada, pokrenuli smo kaznene operacije protiv otkrivenih ciljeva u području operacije 'Izvor mira' u sjevernoj Siriji."

Dodao je da je 44 terorista neutralizovano.

Tri turska vojnika poginula su kada je bomba koju su postavili teroristi eksplodirala 8. januara na graničnoj liniji Akcakale - Šanliurfa sa Sirijom.

Iako Ministarstvo odbrane Turske nije otkrilo koja je teroristička organizacija izvela napad, Akcakale se nalazi u blizini područja u sjevernoj Siriji gdje je prisutna teroristička grupa YPG/PKK.

Od 2016. godine, Republika Turske je pokrenula nekoliko uspješnih antiterorističkih operacija preko granice sa Sirijom, a u cilju sprečavanja formiranja terorističkog koridora i s ciljem omogućavanja sigurne sredine za povratak raseljenih. Riječ je o operacijama "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019.).

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Türkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Türkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je sirijski ogranak PKK-a.