Rat koji bjesni u Ukrajini i zbog kojeg veliki broj civila biva primoran da pobjegne od ruskih napada izazvao je veliku migrantsku krizu u Evropi. Turski ministar unutrašnjih poslova Süleyman Soylu  je otkrio da se u toj zemlji do sada sklonilo 58.000 Ukrajinaca.

Govoreći tokom direktnog prenosa na TV NET, Soylu je rekao da je 58.000 Ukrajinaca stiglo u Tursku od početka sukoba i da njegova zemlja nikada nije diskriminisala izbeglice na osnovu njihove zemlje porijekla ili etničke pripadnosti.

Napomenuo je da Turska ugošćuje oko 3,75 miliona sirijskih izbjeglica i da je perspektiva vlade po pitanju migracija drugačija od one u Evropi. Turska nastoji poboljšati prosperitet regije prekograničnim operacijama u Siriji, a migracije se ne mogu usporiti dok se ne uspostavi mir u regiji, rekao je on.

Njegovi komentari uslijedili su u trenutku kada se Zapad sve više optužuje za licemjerje po pitanju migranata. Dok su izbjeglice sa Bliskog istoka viđale potiskivanje i nasilje na granicama, ukrajinske izbjeglice su dočekane raširenih ruku zbog njihovog evropskog identiteta.

Turska je od početka agresije jasno stala na stranu Ukrajine, a pomaganje izbjelicama još je jedan od doprinosa turske pomoći ovoj zemlji.