Boreći se s požarima više od sedam dana, Turska je saopćila kako ima cilj da ih danas sve stavi pod potpunu kontrolu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Uspjeli smo danas spriječiti napredovanje požara uprkos jakim vjetrovima. Cilj nam je da ih sutra stavimo pod potpunu kontrolu ", rekao je sinoć ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu u provinciji Antalija prije sastanka u koordinacionom centru Ureda za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD) u okrugu Manavgat.

Što se tiče šumskih požara u Manavgatu, jednoj od regija koje su požari najviše uništili, Cavusoglu je rekao kako je gašenje iz vazduha i sa tla zaustavilo širenje plamena.

"Na gašenju šumskih požara do sada su angažovana 1.832 vozila i letjelice, a na terenu 6.511 ljudi", rekao je on.

Prema njegovim riječima u šumskim požarima do sada povrijeđeno 770 ljudi, šestero je hospitalizirano, a nisu u životnoj opasnosti.

Cavusoglu je rekao da su u požarima u teško ili u potpunosti uništena 1.352 objekta, a da zajedno s pomoćnim objektima taj broj dostiže 2.164.

Do sada je podijeljeno 17 miliona turskih lira (oko dva miliona dolara) za 1.055 porodica pogođenih požarima.

"Brzo ćemo pružiti finansijsku pomoć građanima u područjima na kojima je nanesena šteta", rekao je on.

Cavusoglu je rekao da su Sjedinjene Američke Države za gašenje šumskih požara ponudile Turskoj slanje dva helikoptera, te da ove dvije zemlje razrađuju detalje.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Turske Bekir Pakdemirli izjavio je da je Turska do sada stavila pod kontrolu 185 požara od 197 u 44 pokrajine.

Prema službenim podacima, najmanje je osam osoba izgubilo život u požarima koji su počeli izvijati prošle sedmice u južnoj Turskoj.