Zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turske Serdar Cam tokom obraćanja u Potočarima, u Bosni i Hercegovini, a u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, kazao je kako Turska neće dopustiti da bude zaboravljen genocid, javlja Anadolu Agency (AA).

”BiH ima posebno mjesto, ne samo u mom srcu već i u srcu cijelog turskog naroda. Turska je od ratnih godina naovamo, na svakom planu, bila uz svoju bosansku braću i tako će biti i ubuduće. Želim napomenuti da ćemo mi, bez oklijevanja, učiniti sve što je potrebno za budućnost BiH, za njenu stabilnost i prosperitet”, rekao je Cam.

On je s delegacijom prisustvovao programu povodom završetka prve faze projekta "Muzeja sjećanja na žrtve genocida”, u sklopu kojeg je renoviran krov bivše Fabrike akumulatora, koji je obnovila turska Agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Podsjetio je kako će sutra, 11. jula, biti obilježena godišnjica ”jednog od najtragičnijih dešavanja u novijoj historiji”.

Dodao je kako su prije 26 godina, 11. jula 1995, u Srebrenici, u masovnim egzekucijama, na najsvirepiji način ubijena 8.372 civila, koji su bili Bošnjaci muslimani.

Istakao je kako genocid u Srebrenici, kao najveća ljudska tragedija koja se desila u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, predstavlja duboku ranu za cijelo čovječanstvo.

“To je velika tamna mrlja na historiji čovječanstva. Mislim da je korisno spomenuti da postoje različite dimenzije ovog događaja. Genocid u Srebrenici se desio usred Evrope, pred očima cijelog svijeta”, rekao je Cam.

Dodao je kako je danas u Evropi jednako prisutna antiislamska retorika i neprijateljstvo prema strancima, što zabrinjava.

Cam je kazao kako se Republika Turska uvijek borila i borit će se protiv islamofobije, koja predstavlja prijetnju za budućnost čovječanstva.

Istakao je kako će Turska, kao što to ističe i predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan, stalno ukazivati na greške koje primijete kako se ne bi ponovio genocid u Srebrenici.

”U tom smislu, mi ćemo učiniti sve što je potrebno, ne samo zbog nas samih i zbog naših država, već i zbog budućnosti naše djece. Mi smo narod koji ima savjest. Narod koji ima savjest, naravno, da će imati državu koja ima savjest. Kao baštinici drevne civilizacije, mi ćemo se svugdje ponašati u skladu sa savješću i sa ljudskim vrijednostima”, rekao je Cam.

Dodao je kako će, u skladu sa svojim mogućnostima, "raditi na uspostavljanju mira i podizanju prosperiteta na svim prostorima do kojih dopremo".

Osvrnuo se i na jednu od najistaknutijih turskih institucija, Tursku agenciju za saradnju i koordinaciju - TIKA, koja djeluje pri Ministarstvu kulture i turizma. TIKA je od 1995. godine do danas realizirala oko hiljadu projekata u BiH.

Izrazio je nadu da će uskoro biti dovršen projekt čija je prva faza danas završena i prezentirana.

Poručio je i kako Turska neće zaboraviti niti će dozvoliti da bude zaboravljen genocid u Srebrenici.