Mjesec ramazan jeste mjesec dijeljenja, mjesec kada muslimani diljem svijeta dodatno izdvajaju od sebe i dijele to s drugim građanima. Tako je i u Bosni i Hercegovini. Od samog početka ramazana veliki broj domaćih i stranih organizacija i kompanija dijele prehrambene pakete širom Bosne i Hercegovine. Jedna od država koja se uvijek ističe u podršci našoj državi i narodu zasigurno je Republika Turska.

Turski „Crveni polumjesec“ osigurao je podjelu hiljadu prehrambenih paketa u vrijednosti 28 hiljada konvertibilnih maraka, a koji su podijeljeni preko Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine. Osim toga, ova vodeća turska humanitarna organizacija na početku ramazana s mobilnom kuhinjom posjetila je različite krajeve Bosne i Hercegovine. „Kao i ranijih godina, turski 'Crveni polumjesec' nastavlja prenositi radost i dobrotu ramazana u svim krajevima Bosne i Hercegovine. Nastavljamo braći u BiH dijeliti ono što nam naši donatori bespogovorno povjere“, saopćeno je iz ove organizacija putem Agencije Anadolija. Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) također je podijelila hiljadu paketa porodicama u potrebi. Paketi s hranom i higijenskim artiklima, između ostalog, podijeljeni su u Tuzli, Srebrenici, Vitezu, Livnu, Sarajevu, kao i u gradovima manjeg entiteta: Prijedoru, Doboju, Tesliću, Derventi i drugima. Koordinator TIKA-e za Bosnu i Hercegovinu Muhamed Unal u izjavi za Agenciju Anadoliju istakao je da je u okviru ramazanskog programa „Erenler sofrasi“ podijeljeno 25 tona namirnica za oko pet hiljada ljudi u raznim gradovima Bosne i Hercegovine. Inače, kako prenosi Agencija Anadolija, Ramazanski program „Erenler sofrasi“ jeste program pri Uredu predsjednika Republike Turske čijom je odlukom 2021. godina proglašena „Godinom Yunus Emrea i turskog jezika“.

Jedna od vodećih građevinskih kompanija u Turskoj „Cengiz Insaat“, koja gradi autoputeve u Bosni i Hercegovini, i ovog je ramazana donirala stotinu hiljada konvertibilnih maraka za podjelu paketa preko humanitarne organizacije MFS EMMAUS. Alen Hodžić, projekt-koordinator iz EMMAUS-a, ističe da je i ove godine firma „Cengiz“ nastavila sa svojim društveno odgovornim djelovanjem i tokom mjeseca ramazana, te je za osobe u stanju potrebe i postače osigurala 900 prehrambenih paketa i 900 slatkih paketa za najmlađe.

Navedena donacija bit će distribuirana na području većeg dijela Bosne i Hercegovine. Shodno tome, prethodne sedmice započeta je distribucija paketa na području grada Zenice. Poseban fokus bit će stavljen na povratnike na području Istočne Bosne, kao i za osobe u stanju potrebe na području Zeničko-dobojskog kantona“, kaže Alen.

Ova donacija firme „Cengiz“ dodatno je značajna. Kako kaže Alen, za razliku od većine donatora koji nastoje da obraduju postače prehrambenim paketima i osiguraju osnovne namirnice za pripremu iftara, ovaj put zahvaljujući donatorima osigurani su i dječiji paketići, zbog čega su najmlađi postači posebno obradovani. „Neizostavno je pomenuti osmijeh na licu i znatiželju djece da otvore svoje paketiće i sa zadovoljstvom probaju poslastice koje se nalaze u njima“, ističe Alen.

Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS od svog osnivanja pa do danas uočio je potrebe na terenu, te posjeduje veliki bazu osoba u stanju potrebe i u skladu sa svojom misijom i vizijom nastoji da olakša svakodnevicu tih ljudi. „Posebna čar humanitarnog rada ogleda se u mjesecu ramazanu, kada se svi trudimo da što više dobra činimo, a samo jedan segment toga jeste posjetiti stare i iznemogle, porazgovarati s njima i uručiti im ramazanske hedije. S tim u vezi, zadovoljstvo nam je što je firma 'Cengiz' prepoznala naš rad i djelovanje, te odlučila da budemo partner u distribuciji paketa i obradujemo postače tokom mjeseca ramazana“, pojašnjava Alen.

Ovo nije prvi put da kompanija „Cengiz“ učestvuje u ovakvim projektima. Naime, i prošlog je ramazana „Cengiz“ također donirao stotinu hiljada konvertibilnih maraka organizaciji EMMAUS. Pomoću ove donacije podijeljeno je osam stotina prehrambenih paketa u Zenici i okolnim mjestima. Zahvaljujući i Medžlisu Islamske zajednice Zenica, paketi su dostavljeni porodicama u potrebi u mjestima Palinovići, Briznik, Putovići, Tetovo, Lokvine, Gračanica, Kasapovići, kao i u drugim područjima.

Jedna od vodećih banaka u Bosni i Hercegovini ZiraatBank BH i ove godine podržala je podjelu prehrambenih paketa putem Udruženja Unije internacionalnih demokrata u Bosni i Hercegovini. Osim toga, Udruženje UID BiH podijelio je i bajramske paketiće za djecu u Trnovu, Kijevu i u Sudićima. Također, ovo Udruženje putem društvenih mreža pokrenulo je i takmičenje u ilahijama za djecu do deset godina, a kao nagrada osiguran je bajramluk od stotinu, kao i od pedeset KM za prva tri, odnosno naredna četiri mjesta. Takmičenje je naišlo na veliko interesiranje djece širom Bosne i Hercegovine, pa je tako pristiglo preko osamdeset ilahija.