Novi premijer Libije Abdul Hamid Dbeibeh izjavio je danas u intervjuu za Anadolu Agency da Tursku doživljava kao prijatelja i saveznika, te da će njegova Vlada raditi na postizanju mira u ratom razorenoj Libiji.

Riječ je o prvom intervjuu za stanu novinsku agenciju koji je premijer dao nakon izbora.

U petak, Mohammad Younes Menfi izabran je za predsjednika privremenog Predsjedničkog vijeća Libije, a Abdul Hamid Mohammed Dbeibah za premijera u Vijeću predsjedništva. U Vijeću su i Mossa Al-Koni i Abdullah Hussein Al-Lafi.

"Ova vlada će raditi na uspostavljanju mira u Libiji i rješavanju najvećih problema u zemlji", rekao je Dbeibeh za AA.

On je naveo da će vlast izabrana u okviru petodnevnog Libijskog foruma za politički dijalog, "služiti Libiji i njenom narodu".

"Forum se sastojao od 74 člana koji predstavljaju sve regione u Libiji, sve geografske regione, plemena i sve segmente građana Libije", dodao je Dbeibeh .

Dbeibeh je kazao da će članovi nove Vlade biti predstavljeni u roku od tri nedeljje, a potom se ide na njihovo izglasavanje u Parlamentu Libije.

"Biće jednako zastupljeni svi predstavnici građana i regiona, ali će fokus biti na postizanju tehnokratskih ciljeva", kazao je Dbeibeh.

Upitan o mogućnosti da članovi prethodne Vlade budu izabrani i u novu, premijer je kazao da je moguće.

"Ova Vlada će biti tehnokratska i ko god se pokazao kao efikasan biće dio nje", dodao je Dbeibeh.

Premijer je u intervjuu za AA predstavio i prioritete rada buduće Vlade.

"Jedan od prioriteta će biti borba protiv koronavirusa. Potrudićemo se svim silama da dobijemo vakcine i vakcinišemo naše stanovništvo", kazao je Dbeibeh.

Među prioritetima je i rješavanje svakodnevnih problema, kao što su problemi u zdravstvu ili nestanak struje.

"Razmotrićemo i opciju formiranja odbora za pomirenje, kao i ideju o izradi Ustava sa Vijećem predsjedništva", izjavio je Dbeibeh.

On je ukazao i na značaj uspostavljanja socijalnog mira, kako bi se riješila kriza u Libiji.

"Formiraćemo unutrašnje odbore za pomirenje kako bi se ljudi, plemena i zaraćene sekte međusobno pomirili. Radićemo na približavanju inače suprotnih stavova, kako bi izbori bili održani bez nasilja i rata", rekao je Dbeibeh.

On je najavio i da će prelazna vlada posjećivati gradove Libije kad god je moguće, te da će biti Vlada nacionalnog jedinstva.

U subotu je Vlada Abdullaha al-Thanija sa sedištem u Libiji, udružena sa vojskovođom Khalifom Haftarom, uslovila da prenošenje vlasti na novu izvršnu vlast zavisi od odobrenja Parlamenta sa sjedištem u Tobruku.

"Naša Vlada mora da dobije odobrenje Parlamenta. Al-Thani je najavio da će sačekati odobrenje, što je logično, a smatram da je Parlament prihvatio rezultate libijskog političkog dijaloga. Ljudi biraju, a oni su prihvatili ovu Vladu. Verujem da je Parlament u Tobruku dio naroda, te ne vjerujem da će se protiviti izboru", rekao je Dbeibeh.

Libija je razorena građanskim ratom od 2011. godine kada je svrgnut vladar Muammar Gaddafi.

Sa sjedištem u glavnom gradu Tripoliju, Vlada Nacionalnog sporazuma koju vodi premijer Fayez al-Sarraj, osnovana je 2015. godine. Međutim, napori za dugoročno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive Haftarovih vojnika. Međunarodno priznata vlada Al-Sarraja bori se protiv Haftarovih snaga od aprila 2019. godine u sukobu koji je odneo hiljade života.

Između Libije i Turske postoji solidarnost, rekao je on Dbeibeh.

"Turska je saveznik, prijatelj i bratska država koja ima ogroman kapacitet da pomogne Libijcima da postignu realne ciljeve. Tursku posmatramo kao realnog partnera", ocenio je Dbeibeh.

Na pitanje o trgovinskim odnosima između dve zemlje, Dbeibeh je kazao da se Ankara dokazala ne samo u Libiji, već i u cijelom svietu.

"Turska je jedina zemlja u koju su Libijci mogli da putuju tokom rata. Turska je ostavila otvorenim aerodrome za naše stanovništvo i nije zatvorila svoju ambasadu u Tripoliju. Vjerujem da će se sloboda kretanja pozitivno odraziti na ekonomsku saradnju Libije i Turske. Nadamo se da ćemo da unaprijedimo tu saradnju i povećamo trgovinsku razmjenu do najvećeg nivoa", kazao je Dbeibeh.

Govoreći o privođenju pravdi počinilaca ratnih zločina u Libiji, Dbeibeh je kazao da "pravda ima svoj tok".

"Sada smo u teškoj fazi uspostavljanja mira u Libiji i obje strane moraju da budu spremne na kompromis u cilju ostvarivanja interesa građana. Želimo stvarno pomirenje između svih partija Libije, a za koga god se dokaže da je kriv, biće priveden pravdi", naveo je Dbeibeh.

Rođen 1958. godine u Misrati u Libiji, Dbeibeh je poznat kao uticajan biznismen u oblasti građevinarstva, a prihvaćen je i u libijskim političkim krugovima.

Nakon libijske revolucije koja je u februaru 2011. godine zbacila režim Muammara Gaddafija, on je bio na čelu najstarijeg libijskog fudbalskog kluba Al-Ittihad. Dbeibeh je osnovao pokret Libija al-Mustakbal (Libijska budućnost) i uživa podršku zapadnih plemena. Magistrirao je inženjerstvo u Kanadi.