Turski ministar vanjskih poslova rekao je danas da Švedska i Finska moraju prestati podržavati terorističke skupine u svojim zemljama, pružiti jasne sigurnosne garancije i ukinuti zabranu izvoza Turskoj ako žele da Turska podrži njihovo članstvo u NATO-u.  

Govoreći nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu, Mevlut Cavusoglu je rekao da se sastao sa svojim švedskim i finskim kolegama i da su svi nastojali odgovoriti na turske zabrinutosti.

Dodao je kako Turska nikome ne prijeti niti koristi postojeću situaciju, ali je posebno govorio o švedskoj podršci kurdskoj militantnoj grupi PKK, koju Turska, Evropska unija i SAD smatraju terorističkom organizacijom.

Finska je danas potvrdila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a očekuje se da će Švedska slijediti njen primjer, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Međutim, zabrinutost Turske može predstavljati prepreku, budući da svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva jednoglasno odobrenje svih 30 država članica.

"Ovdje apsolutno moraju postojati sigurnosne garancije. Moraju prestati podržavati terorističke organizacije", rekao je Cavusoglu turskim novinarima u Berlinu.

Šef turske diplomacije dodao je i da Švedska i Finska moraju ukinuti zabranu na izvoz nekih proizvoda svoje odbrambene industrije u Tursku. "Naš stav je savršeno otvoren i jasan. Ovo nije prijetnja, ovo nisu pregovori u kojima pokušavamo nametnuti svoje interese", rekao je.

"Ovo također nije populizam. Ovdje se očito radi o podršci dvije potencijalne države članice terorizmu, a podijelili smo naša jasna zapažanja o tome", dodao je.

Turski predsjednik Erdogan iznenadio je u petak saveznike u NATO-u i skandinavske zemlje kada je rekao da Turska ne može podržati proširenje s obzirom na to da su Finska i Švedska "dom za brojne terorističke organizacije", ali je njegov portparpol u subotu rekao da Turska nije zatvorila vrata.

Cavusoglu je ponovio da se Turska, koja se pridružila NATO-u prije 70 godina, ne protivi politici otvorenih vrata.

Kazao je kako su razgovori sa švedskim i finskim kolegama bili dobri i da su dali prijedloge za ublažavanje legitimnih zabrinutosti koje će Turska razmotriti.

Turski ministar vanjskih poslova napomenuo je kako im je pružio dokaze da teroristi žive u njihovim zemljama.

Cavusoglu je ponovno ukazao na švedsko nepoštivanje pozicije Ankare te je istaknuo da su se za vikend u Stockholmu održavali sastanci PKK-a.