U posjeti Turskoj boravio je Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbjeglice Filippo Grandi. Tokom posjete imao je priliku analizirati stanje među izbjeglicama koje je prethodnih godina Turska velikodušno zbrinula. 

U obraćanju predstavnicima medija na konferenciji održanoj u turskom Gazientepu, Grandi je na osnovu stanja na terenu i dostupnih činjenica ustvrdio da se Turska u svijetu izdvaja po tome jer kontinuirano najviše zbrinjava izbjeglice. 

Prema procjenama na teritoriji Turske boravi čak oko četiri miliona izbjeglica, među kojima po brojkama prednjače sirijske izbjeglice. Naime, više od 3,5 miliona izbjeglica pristiglo je iz Sirije. 

Također, Turska se može pohvaliti sa izuzetno dobrim postupanjem prema izbjeglicama koje se zadase na njenoj teritoriji, a tome u prilog ide i mnoštvo beneficija koje vlasti Turske daju izbjeglicama, a što nije slučaj u nekim drugim zemljama u koje izbjeglice pristižu masovno.

Jedan od izazova za vlasti Republike Turske u narednom periodu sasvim sigurno bit će razvoj situacije u Afganistanu, iz kojega bi prema teritoriji Turske mogao pristići značajan broj izbjelica i raseljenih lica.