"Dramatično pogoršanje sigurnosne situacije u Ukrajini, uzrokovano vojnom akcijom koja je u toku i direktno prijeti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, dovodi do katastrofalnih posljedica po ljudske živote i imovinu. Humanitarne posljedice po civilno stanovništvo već sada su pogubne i devastirajuće. Zvanični izvještaji govore o gubicima života i povredama civila, uništavanju civilne infrastrukture i napuštanju domova od strane civilnog stanovništva u potrazi za područjima veće sigurnosti za svoje živote" navodi Turković.

Imajući u vidu navedeno, predlaže hitno zasjedanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, radi donošenja odluke o urgentnom upućivanju humanitarne pomoći Ukrajini. Sigurnost i pristup humanitarnoj pomoći mora biti garantovana svim ugroženim osobama, u skladu sa odredbama međunarodnog humanitarnog prava.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH predlaže zakazivanje vanredne sjednice Vijeća ministara BiH, u cilju donošenja zaključka kojim bi se zadužilo Ministarstvo finansija i trezora BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH za realizaciju istih, odnosno na kojoj bi se donijela odluka o tome da se raspoloživa sredstva tekuće rezerve dostave Vladi Ukrajine ili upotrijebe za nabavku i slanje humanitarne pomoći Ukrajini" navedeno je u prijedlogu