Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je da današnje razgovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Sočiju smatra krupnim doprinosom poboljšanju odnosa i podrškom stabilizaciji prilika u BiH i regionu, javlja Anadolu Agency (AA).

Turković se danas u Sočiju sastala sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, a radi se o uzvratnoj posjeti povodom 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa BiH i Ruske Federacije.

Na sastanku je razgovarano o sveukupnim bilateralnim odnosima dvije zemlje, trenutnoj situaciji u BiH, ali i regionalnim pitanjima.

Turković je nakon sastanka novinarima kazala kako je važna činjenica da je Ruska Federacija u aprilu 1992. godine među prvim zemljama priznala neovisnost BiH, a da je današnji susret bio dobra prilika sagledavanja urađenog i postavljanja ciljeva i interesa za budućnost.

“Konstatirali smo da su odnosi dvije zemlje na dobrom nivou, ali da ih svakako treba unapređivati. Kada je riječ o ekonomiji, tu smo fokus stavili na trgovinsku razmjenu. Ruska Federacija se nalazi na listi najvećih investitora u BiH i važan je energetski partner BiH. Bh. tržište je izuzetno malo u poređenju s ruskim te je zbog toga i veliki deficit u trgovinskoj razmjeni na našoj strani. Nadamo se da ćemo pronaći načine za povećanje izvoza iz BiH u Rusiju, što bi pomoglo ekonomiji cijele BiH. Računamo da se s dobrom voljom ruske strane iduće godine organizira izložba Povelje Kulina bana u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Znate da je ovaj dokument napisan prije 832 godine i da potvrđuje višestoljetni kontinuitet državnosti naše zemlje“, kazala je Turković.

Ističući kako je današnji sastanak u Sočiju organiziran u izuzetno važnom momentu s aspekta aktuelne situacije u BiH i regiji, Turković je kazala da je kolegu Lavrova upoznala s njenim viđenjem situacije te naglasila da su svi građani BiH sve više zabrinuti, posebno nakon posljednjeg usvajanja zaključaka Narodne skupštine bh. entiteta Republike Srpske.

“Realizacija zaključaka može da ozbiljno ugrozi mir i stabilnost naše zemlje, ali i regiona i sav progres koji smo zajedno napravili u proteklih 26 godina. Moj stav je da se svi problemi moraju rješavati u institucijama države, a nikako jednostranim najavama i potezima“, poručila je Turković.

Tursković je s Lavrovom razgovarala i o statusu Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR), a novinarima je kazala da se ruska strana zalaže za zatvaranje OHR-a kako bi BiH mogla preuzeti državne obaveze i postati kao ostale normalne zemlje.

“S druge strane, imamo mišljenje da je prisustvo OHR-a neophodno sve dok BiH ne postane funkcionalna država. Sigurna sam da će se naći rješenje koje će zadovoljiti oba ta viđenja. Ono što je važno je da Ruska Federacija, kao što je i danas potvrđeno, stoji čvrsto na stanovištima Daytona i uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Uvjerena sam da samo na istini i pravdi i otvorenim odnosima možemo graditi dublje povjerenje u BiH. Sigurna sam da će Ruska Federacija, kao i svi ostali naši partneri, poštivati volju građana, demokratske institucije i budućnost koju kroz te institucije izaberemo“, kazala je Turković.

Upozorivši kako produbljivanje etničkih podjela i rušenje napretka i ustavnog poretka nije put ka stabilnosti i miru nigdje, pa ni na Zapadnom Balkanu, Turković je kazala da se razgovori i dijalog o reformama moraju vratiti u institucije BiH i da to podržava velika većina građana naše zemlje.

“Još jednom se zahvaljujem ministru Lavrovu na gostoprimstvu u Sočiju, Smatram današnje razgovore krupnim doprinosom poboljšanju odnosa i podrškom stabilizaciji prilika u našem regionu i u mojoj zemlji BiH. Zahvalni smo Lavrovu na njegovom vizionarstvu, razumijevanju situacije, ogromnom znanju i moram da kažem da ste vi sretna zemlja s ovakvim ministrom vanjskih poslova“, poručila je Turković.

Na upit da komentira ulogu Rusije u BiH i regiji u proteklom periodu, Turković je kazala da je Ruska Federacija među prvim zemljama priznala nezavisnost BiH i da je to nešto što treba cijeniti i pamtiti.

“Od tada pa do sada Ruska Federacija je imala konstruktivnu ulogu, smirujuću ulogu kada god je dolazilo do bilo kakvih disonantnih tonova u BiH i upravo s velikim razumijevanjem, s bogatstvom različitih manjinskih zajednica, s razlikom u vjerskim zajednicama i s inkluzivnošću koju je uspjela postići u vlastitoj zemlji, ona može biti primjer za BiH kako raditi dalje na jačanju inkluzivnosti, razumijevanja i poštivanja različitih etničkih i vjerskih pripadnosti“, kazala je Turković.