Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćeno je da su ministri razgovarali o borbi protiv pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini i Iranu te o problemima s kojima su se dvije zemlje suočile prilikom nabavke i kupovine vakcina.

Zarif je informisao Turković da je Iran razvio vlastitu vakcinu protiv koronavirusa koja je već u upotrebi, te da se radi na razvijanju i druge vakcine.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o odnosima dvije prijateljske zemlje, te istakli važnost nastavka jačanja saradnje, posebno u oblasti ekonomije i vanjskotrgovinske razmjene.

Turković je ponovila zahvalnost narodu i zvaničnicima Irana za svu pomoć koju su pružili Bosni i Hercegovini u proteklom periodu, te izrazila opredjeljenje za nastavak jačanja odnosa dviju država.

"Razgovarano je i o trenutnoj situaciji u obje zemlje i regijama, ali i trenutnim odnosima u svijetu. Ministar Zarif naglasio je da Iran snažno podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te da će uvijek imati podršku ove prijateljske zemlje”, navodi se u saopćenju.

Turković boravi u službenoj posjeti Iranu, gdje se sinoć sastala s novoizabranim predsjednikom Ebrahimom Raisijem a sutra će prisustvovati njegovoj inauguraciji.