Sjećate li se Azerbejdžanca koji je u februaru ove godine, neposredno nakon razornih zemljotresa koji su pogodili dijelove Turkiye i Sirije i u kojem je smrtno stradalo više od 50.000 ljudi, u svoj stari, dotrajali automobil natrpao jorgane i madrace i sa istaknutom turskom i zastavom Azerbejdžana krenuo da pomogne unesrećenima?

Vlasnik vozila Server Beşirli, njegov brat İmamverdi Beşirli i Asker Mammadov ispričali su tada novinarima da suosjećaju sa bolom svojih komšija, kojima su priskočili u pomoć.

˝I mi smo doživjeli ovu katastrofu, bili smo beskućnici zimi. Bez odjeće i obuće. Znamo taj osjećaj˝, rekao je Server, kojeg su mnogi tada proglasili herojem.

Ovih je dana turski umjetnik Ferhat Karapinar kreirao 3D model azerbejdžanskog automobila koji je 6. februara bio prepun pomoći i donacija i izložio ga je na svom radnom mjestu, u Direkciji za šumarstvo Safranbolu, javlja TRT World.

Inače, Karapinar je počeo prije pet godina da pravi razne skulpture od otpadnih materijala, a kada je ugledao fotografiju starog crvenog automobila kako se kreće ulicama Bakua, odlučio je da ovekovječi trenutak koji je dirnuo srca miliona ljudi širom svijeta.

˝Mi smo dvije države i jedna nacija sa Azerbejdžanom. Kada sam vidio ovu sliku, odmah sam rekao:´Moram to učiniti´. Platio sam samo model vozila, ostalo je moja izrada˝, rekao je Karapinar, koji je nakon mnogo istraživanja, nabavio je model starog vozila iz Njemačke i proveo sedmice pedantno pripremajući jorgane i torbe pune odjeće.