Slika tuniskog predsjednika Kaisa Saieda u "naklonu" francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu izazvala je široku kontroverzu u Tunisu, posebno nakon što su je francuski mediji promovirali kao pokušaj Saieda da izrazi svoju zahvalnost Francuskoj nakon što je dala svojoj zemlji kredit od 200 miliona evra. Slika je snimljena na prijemu tokom Frankofonskog samita na ostrvu Djerba.

Francuska web stranica BFM TV koristila je naslov "Tunis: Zajam od 200 miliona eura od Francuske" koji ukazuje da će taj zajam pomoći Tunisu, koji pati od ekonomske krize, čiji međunarodni dug premašuje 100 posto njegovog BDP-a.

"Francuski kanal je koristio bolnu i ponižavajuću sliku na zlonamjeran način i povezuje je sa kreditom od 200 miliona eura koji je Tunis dobio od Francuske", rekao je Hisham Al-Ajbouni, visoki zvaničnik Demokratske trenutne stranke.

„Uvredljivu sliku predsjednika Republike i uvredu za Tunis, Francuzi su odabrali da dokumentiraju susret dvojice predsjednika, Saieda i Macrona [koji] je izgledao kao da je vlasnik kuće i nametnuo evropski zastava EU uz francusku zastavu, dok su zastave Unije arapskog Magreba, Arapske lige i Afričke unije bile odsutne, a zastava Tunisa je bila sama", komentirao je šef Al-Majd stranke Abd Al-Wahhab Al-Hani.

Rafik Abdel Salam iz tuniskog pokreta Ennahda izrazio je iznenađenje da "ovo čudno stvorenje (predsjednik Said) nam govori samo jezikom vikanja, prijetnji i zastrašivanja, a od njega čujemo samo uvrede, ali onda stane pred svog 'gospodara', klanja se, postaje pristojan, a govor mu je ljubazan."

Bivša direktorica predsjedničke kancelarije Nadia Okasha ranije je izazvala kontroverzu u audio snimku u kojem se čuje da kaže da se predsjednik Saied "boji francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a to ga je navelo da ga brzo poljubi u rame na njihovom prvom sastanku (2020. godine)." Taj je sastanak bio kontroverzan i u Tunisu u to vrijeme.