Politika | 10.10.2021.

ARAPSKO PROLJEĆE SE VRAĆA KUĆI

Tunis: Masovni protesti protiv predsjednika Kaisa Saieda

Proteste je organizirala grupa "Građanski pokret protiv puča", a na centralnom skupu u centru glavnog grada Tunisa se okupilo nekoliko hiljada demonstranata

REDAKCIJA

U Tunisu se održavaju masovni protesti zbog odluke predsjednika te zemlje Kaisa Saieda o preuzimanju izvanrednih ovlasti u rukovođenju zemljom, javlja Anadolu Agency (AA).

Proteste je organizirala grupa "Građanski pokret protiv puča", a na centralnom skupu u ulici Habib Burgiba, u centru glavnog grada Tunisa, se okupilo nekoliko hiljada demonstranata.

Tunis je poprište duboke političke krize koju predsjednik te zemlje pokušava riješiti nedavnim imenovanjem Najle Bouden Ramazan za mandatarku za sastav nove vlade.

Predsjedništvo Tunisa ranije je saopćilo da je Bouden Ramazan dobila nalog da u što kraćem roku formira novu vladu, a tako bi postala prva premijerka Tunisa u historiji.

Saied je 25. jula smijenio vladu Hichema Mechichija, suspendirao parlament, ukinuo imunitet zastupnicima i preuzeo pravosuđe, nakon višemjesečne političke krize izazvane ekonomskim problemima i sve većim brojem smrtnih slučajeva od koronavirusa.

On je 22. septembra donio odluku o preuzimanju dodatnih ovlasti, tako da će upravo njemu odgovarati članovi buduće vlade, a ne parlamentu.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Maratonsko ročište otkrilo: Gačanin "na daljinski" dijelio zadatke

VIDEO Ročište saradnicima kartela "Tito i Dino": Hoće li "grupa građana" iz Dubaija doći glave Konakoviću

Murphy iz Neuma upozorio Čovića: Sat otkucava za Južnu interkonekciju

Zašto Sisi ne želi da upravlja Gazom?