Tokom prve godine pandemije postojali su dobri razlozi za vjerovanje da bi broj smrtnih slučajeva mogao biti gori u crvenoj Americi (okruzi i države u kojima pobjeđuju republikanci). Ali, bilo je i razloga da se misli da bi u plavoj Americi (okruzi i države u kojima pobjeđuju demokrate) moglo biti lošije.

Konzervativna područja obično su naseljena prosječno starijim osobama, manje su prosperitetna i neprijateljski raspoložena prema nošenju maski, a sve to može pogoršati širenje ili ozbiljnost Covid-19. Liberalna područja, sa svoje strane, dom su prometnijih međunarodnih aerodroma i u većoj mjeri naseljena Amerikancima koji trpe zdravstvene posljedice rasne diskriminacije.

Ali ispostavilo se da su te razlike u velikoj mjeri nadoknadile jedna drugu 2020. godine – ili možda nisu bile toliko važne kao što su neki ljudi pretpostavljali. U svakom slučaju, broj smrtnih slučajeva po glavi stanovnika u plavoj i crvenoj Americi bio je sličan do posljednjih sedmica 2020. godine.


Smrtnost u okruzima u kojima su Trump, odnosno Biden osvojili više od 60 posto glasova

Bio je samo nekoliko postotaka veći u okruzima u kojima je Donald Trump osvojio najmanje 60 posto glasova nego u okruzima u kojima je Joe Biden prešao taj prag. U okruzima u kojima nijedan kandidat nije osvojio 60 posto, broj smrtnih slučajeva bio je veći nego u Trumpovim ili Bidenovim okruzima. Jednostavno nije postojao jak obrazac za razlike tokom prve godine pandemije.

Onda su stigle vakcine.

Pokazale su se toliko moćnima, a stavovi prema njima toliko različiti, da se brzo pojavio jaz u broju smrtnih slučajeva od Covida.

Ukratko: Jaz u broju smrtnih slučajeva od Covida između crvene i plave Amerike rastao je brže u proteklom mjesecu nego u bilo kojem prethodnom trenutku.

U oktobru je 25 od svakih 100.000 stanovnika Trumpovih okruga umrlo od Covida, što je tri puta više od stope u okruzima s velikim brojem stanovnika Bidenovih glasača (7,8 na 100.000). Oktobar je bio peti uzastopni mjesec u kojem se procentualni jaz između stopa smrtnosti u Trumpovim i Bidenovim okruzima povećavao.


Prosječni broj novih slučajeva u okruzima u kojima su Trump, odnosno Biden osvojili više od 60 posto glasova

Neki konzervativni autori pokušali su dokazati da jaz može proizaći iz regionalnih razlika u klimi ili godinama, ali se ti argumenti raspadaju pod analizama. (Da su vremenske prilike ili godine glavni razlog, obrazac bi se počeo pojavljivati ​​prošle godine.) Pravo objašnjenje je jednostavno: vakcine su izuzetno efikasne u prevenciji teškog Covida, a skoro 40 posto odraslih republikanaca ostaje nevakcinisano u poređenju s otprilike 10 posto odraslih demokrata.

Charles Gaba, demokratski zdravstveni analitičar, istakao je da je jaz očigledan i na finijim gradacijama političke analize: okruzi u kojima je Trump dobio najmanje 70 posto glasova imaju čak i veći prosječan broj smrtnih slučajeva od Covida od okruga u kojima je Trump pobijedio s najmanje 60 posto.

Kao rezultat toga, smrtni slučajevi od Covida koncentrirani su u okruzima izvan velikih gradskih područja. Mnogi od njih su u crvenim državama, dok su drugi u crvenim dijelovima plavih ili ljubičastih država (države u kojima nekada pobjeđuju demokrate a nekada republikanci), poput Arizone, Mičigena, Nevade, Novog Meksika, Pensilvanije, Oregona, Virdžinije, pa čak i Kalifornije.

Ova situacija je tragedija u kojoj su iracionalni strahovi od nuspojava vakcine nadjačali racionalne strahove od smrtonosnog virusa. To proizlazi iz dezinformacija – koje promoviraju desničarski mediji, poput Fox Newsa Ruperta Murdocha, Sinclair Broadcast Group i internetskih izvora.

Budućnost Covida je neizvjesna, ali je moguće da je stranački jaz u broju smrtnih slučajeva od Covida dostigao vrhunac prošlog mjeseca. Dva su glavna razloga zašto treba očekivati ​​da bi se jaz uskoro mogao smanjiti.


Procent vakcinisanih u okruzima u kojima su glasači većinom glasali za Trumpa, odnosno za Bidena

Prvo, novi oralni antivirusni tretmani iz Pfizera i Mercka vjerojatno će smanjiti broj smrtnih slučajeva od Covida svuda, a naročito u mjestima gdje su oni najčešći. Ovi tretmani, zajedno s vakcinama, mogu na kraju pretvoriti ovaj koronavirus u samo još jedan virus kojim se može upravljati.

Drugo, crvena Amerika vjerovatno je izgradila prirodniji imunitet na Covid od plave Amerike, jer je neprijateljstvo prema vakcinaciji i socijalnom distanciranju uzrokovalo širenje virusa.

Ipak, niko ne zna šta će se dalje dogoditi. Nedavni pad broja novozaraženih uglavnom je misteriozan, što znači da možda neće potrajati. Čini se da je imunitet od cijepljenja mnogo jači od imuniteta od infekcije, što znači da će konzervativni Amerikanci vjerovatno i dalje patiti od prevelikog broja nepotrebnih bolesti i smrti.

(Izvor: The New York Times)