Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je da očekuje da će biti "uhapšen" u utorak zbog "tihog novca" koji je navodno isplaćen porno zvijezdi prije izbora 2016. godine, pozivajući svoje pristalice na protest, prenosi France24.

Pozivajući se na "curenje informacija" iz ureda okružnog tužioca Manhattana, Trump je u subotu ujutro na svojoj platformi Truth Social napisao: "Vodeći republikanski kandidat i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država bit će uhapšen u utorak sljedeće sedmice. Protestirajte, uzmite našu naciju nazad!".

Okružno tužilaštvo se još nije oglasilo. Trumpova advokatica Susan Necheles rekla je američkom partneru BBC-ja CBS News da je njegova objava "zasnovana na medijskim izvještajima".

Istraga je usmjerena na 130.000 dolara plaćenih sedmicama prije izbora 2016. godine kako bi se spriječila Stormy Daniels, čije je pravo ime Stephanie Clifford, da javno objavi aferu za koju kaže da je imala s Trumpom godinama ranije.

Tužioci vagaju da li da optuže Trumpa u tom slučaju, a postoje špekulacije da je moguće podizanje optužnice.

Bilo je znakova da slučaj Stormy Daniels napreduje kada je ranije ovog mjeseca gospodin Trump bio pozvan da svjedoči velikoj poroti - koja utvrđuje da li postoji dovoljno dokaza za podizanje optužbi u slučaju.

Saslušanja se održavaju u tajnosti, a navodno je nekoliko bivših Trumpovih pomoćnika svjedočilo u ovom slučaju.

Ako bi okružni tužilac Manhattana optužio Trumpa, 76-godišnjak bi postao prvi bivši predsjednik optužen za zločin. To bi također promijenilo njegovu namjeru da dobije republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima 2024. godine.