Podaci se odnose na prvu polovinu 2022. godine. Metodologija Numbeo podrazumijeva poređenje troškova života u odnosu na New York, što znači da bi za New York svaki indeks trebao biti 100(%). Ako neki drugi grad ima, naprimjer, indeks zakupnine 120, to znači da su u prosjeku u tom gradu cijene zakupa stanova 20 posto više nego u New Yorku. Ako grad ima indeks zakupnine 70, to znači da je u prosjeku kirija u tom gradu 30 posto jeftinija nego u New Yorku.

U obzir se uzimaju indikatori cijene zakupa stanova, cijene robe široke potrošnje, cijene u restoranima, komunalne usluge i prosječna kupovna moć.

Prema tim podacima, Sarajevo je na 408. mjestu sa indeksom troškova života 35, što znači da Sarajlije imaju 65 posto niže troškove nego Njujorčani. Još niže troškove života ima Banja Luka sa indeksom 32.

Iznajmljivanje stanova u Sarajevu za 92 posto je jeftinije nego u New Yorku, dok su cijene namirnica niže za 70 posto, cijene u restoranima niže 77 posto. Rezultati su na neki način očekivani i razumljivi. Ipak iznenađujući je podatak u kategoriji lokalne kupovne moći, koja pokazuje relativnu kupovnu moć pri kupovini roba i usluga u datom gradu za prosječnu neto platu u tom gradu.

Sarajevo u tom pogledu ima indeks 52, što znači da stanovnik Sarajeva svojom prosječnom platom može kupiti polovinu proizvoda i usluga koje svojom prosječnom platom kupuje Njujorčanin. Dakle, u slobodnoj interpretaciji podataka može se ustvrditi da je Sarajevo relativno jeftin grad, ali i grad čija kupovna moć nije tako loša u poređenju sa svjetskom metropolom.

S druge strane, prvi na listi po troškovima života na Numbeo listi je Hamilton (Bermuda), kao najskuplji grad za život na svijetu, ali i grad čija je kupovna moć 20 posto manja nego u New Yorku. Slijede ga švicarski gradovi Basel, Zürich, Zug, Lausanne, Bern i Geneva, a tek poslije njih američki Honolulu, Santa Barbara itd.