- Izborom Kemala Ademovića iz NIP-a u rukovodstvo Doma naroda PSBiH, mimo volje Kluba Bošnjaka i isključivo glasovima delegata iz reda srpskog i hrvatskog naroda, ostvaruje se tvrdnja Milorada Dodika da će „Srbi i Hrvati odlučivati ko će od muslimana biti u vlasti“.

Uz to, kao i u Zastupničkom domu, u čije rukovodstvo je glasovima "Trojke" izabran Marinko Čavara iz HDZ-a, i u Domu naroda je delegat "Trojke" podržao Nikolu Špirića iz SNSD-a, iako su obojica na američkoj „crnoj listi“. Začuđujuće da na ove izbore nema reakcije međunarodnih zvaničnika na čiju se podršku "Trojka" sve vrijeme poziva.

Još je pogubnija činjenica da je samokandidiranjem i izborom Ademovića, "Trojka" prihvatila princip da će državom vladati Srbi, Hrvati i poneki „musliman“ po izboru SNSD-a i HDZ-a - naveli su iz SDA u saopćenju.

Istakli su da se sličan princip očigledno nastoji primijeniti i u Federaciji BiH, gdje se do istog rezultata nastoji doći medijskim spinovima, zagovaranjem pravnog i političkog nasilja, te zazivanjem intervencije OHR-a, od kojeg traže da gubitnike izbora dovede na vlast.

- Na takav način se želi blokirati i zaobići primjena demokratskih principa i Ustava, koji jasno propisuje proceduru za imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da saglasnost za imenovanje Vlade FBiH moraju dati predsjednik i oba potprepredsjednika Federacije. Također podsjećamo da je Refik Lendo u rukovodstvo Federacije izabran u Klubu Bošnjaka, gdje SDA i DF imaju ubjedljivu većinu, te da se bez te dvije stranke, koje imaju oko 400.000 glasova, ne može formirati vlast.

Zbog toga Trojku i HDZ pozivamo da se konačno uozbilje, te da se u rukovodstvu Federacije i na stranačkom nivou što prije otpočne sa pregovorima za formiranje vlasti u skladu sa Ustavom i propisanim procedurama i izbornim rezultatima - naglašeno je u saopćenju.