Nedavno je u Službenim novinama Kantona Sarajevo objavljeno da je vladajuća struktura u glavnom gradu Bosne i Hercegovinu zadužila građane za dodatnih 45 miliona maraka. Naime, odlučili su podići kredite u nekoliko komercijalnih banaka u Sarajevu za potrebe, kako su pokušali objasniti, finansiranja dijela kapitalnih projekata i akumuliranje deficita iz prethodnih godina.

Osim nabavke sredstava za opremanje kabineta fizike, hemije i biologije, ulaganja u rekonstrukciju vrtića te u sanaciju trafostanica, Vlada Kantona Sarajevo zadužila se deset miliona maraka za nabavku helikoptera za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova.

Odluka o kupovini helikoptera donesena je na sjednici od četvrtog augusta.

Resorni ministar Admir Katica već duže vrijeme insistira na nabavci helikoptera uz najavu obuke pilota i izgradnje hangara. Od začetka ove ideje mnogi su je nazivali kriminalnom. Među njima su se našli čak i istureni funkcioneri Saveza za bolju budućnost i to dok su bili dio koalicije s Narodom i Pravdom, inače strankom ministra Katice, koji su naglašavali da se helikopter može nabaviti za mnogo manje novca od za to predviđenih 17 miliona.

Najgora stvar u cijeloj priči jeste to što Admir Katica i MUP KS ne kupuju helikopter od suficita koji su napravili za vrijeme svoga mandata, već su odlučili, o tome mudro šuteći, dugoročno nas zadužiti i to za skoro deset miliona maraka. /M. A./