Pristanak na novi ruski gasovod bez prethodno usvojenog državnog zakona o gasu i formiranja državnog regulatora u praksi će značiti monopol u rukama Milorada Dodika i njegovih političkih nasljednika, koji će posredstvom entitetskog preduzeća diktirati distribuciju i cijenu ovog energenta.

Ukoliko "Trojka" pristane i da projektom Južne plinske interkonekcije upravlja novoosnovano preduzeće kantona u kojima vlada HDZ, a ne entitetska kompanija BH Gas, ove dvije stranke imat će potpunu kontrolu nad gasnim sektorom BiH.

- Nikakve neistine, izvrtanje činjenica i pokušaji skretanja pažnje neće sakriti činjenicu da je "Trojka" ovim činom pokušava predati energetski suverenitet BiH u zamjenu za vlast, nanijela nesagledivu štetu krajnjim potrošačima gasa, a to su uglavnom gradovi u Federaciji BiH sa bošnjačkom većinom, te otežala evropski put BiH direktnim kršenjem obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - kažu iz Kluba SDA.

Zaključuju da će posljedice koje će proizvesti pristankom na gradnju gasovoda bez državnog zakona o gasu i državnog regulatora biti trajne i nepopravljive.

Izvor: Faktor.ba